Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Compensarea prețurilor la carburanți. Guvernul, așteptat să explice cum se aplică și de când

Publicat de: Euronews

Timp de trei luni, statul și companiile petroliere vor plăti câte 50 de bani la fiecare litru de benzină și motorină cu care vor alimenta românii. Nu este clar deocamdată cum vor fi determinate companiile să își asume jumătate din sumă. Guvernul este așteptat săptămâna viitoare cu o ordonanță de urgență care să explice exact cum se acordă compensarea și de când.

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: „Un plin de benzină costă acum 347 de lei, iar unul de motorină ajunge la aproximativ 370 de lei. Potrivit planului anunțat de premier, vom plăti cu 20 de lei mai puțin la un plin indiferent dacă alimentăm cu motorină sau cu benzină. Până când Guvernul va adopta ordonanța de urgență care reglementează compensarea prețurile vor fi într-o continuă dinamică, motiv pentru care această diferență de 20 de lei ar putea fi chiar și mai mare la fiecare plin”.

Compensarea de la pompă va fi aplicată timp de 3 luni și va fi marcată pe fiecare bon pe care îl vom primi de la benzinărie. Pentru a susține această măsură este nevoie de 2 miliarde de lei. Jumătate provine de la bugetul statului.

Adrian Codârlașu, vicepreședintele asociației Analiștilor Financiari din România: „Va fi susținută jumătate din această reducere de către Guvern, deci 25 de bani. Întrebarea este: cealaltă jumătate cine o susține? Și aici rămâne ca acea ordonanță de urgență să clarifice”.

Cel mai probabil, Palatul Victoria va veni cu această ordonanță de urgență săptămâna viitoare astfel încât de la 1 iulie să plătim cu 50 de bani mai puțin litrul de carburant.

În lipsa unei schemei care să arate clar cum vor participa operatorii privați la compensare, companiile din domeniul carburanților nu au avut o reacție oficială.

Ordonanța anti-speculă nu poate fi aplicată decât dacă Guvernul va decreta stare de criză, de urgență sau de alertă și chiar dacă s-ar ajunge acolo, nici această ordonanță nu are norme de aplicare deocamdată.

Consiliul Concurenței monitorizează piața

Creșterile nejustificate ale prețurilor carburanților înainte ca schema de compensare să intre în vigoare sunt monitorizate de Consiliul Concurenței.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Consiliul Concurenței monitorizează permanent piața și va sancționa comportamente care se abat de la tendința din celelalte state europene. După cum știți am amendat 6 companii de distribuție a carburanților cu aproximativ 200 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, sancțiune confirmată de instanță”.

Reducerea de 50 de bani pe litru este foarte mică și va fi acoperită de creșterile următoare de prețuri, spun cei pe care i-am întrebat.

Pe de altă parte, cei 50 de bani vor fi înapoiați clientilor la plata carburantului, dar benzinăria acoperă doar 25 de bani. Restul vin de la Guvern.

Scheme asemănătoare de compensare a prețului carburantilor se aplică în Franta si Spania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE