Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Compensarea carburanților. Când se va aplica reducerea

Publicat de: Euronews

Guvernul a decis compensarea cu 50 de bani pe litru a carburanților, însă nu e clar și când vom putea vedea efectele acesteia. Întrebat dacă există vreun mecanism prin care benzinăriile să fie obligate să aplice reducerea, premierul Nicolae Ciucă a spus că nu a discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private.

Va fi plafonarea prețurilor la carburanți o soluție?

„În momentul în care am luat această decizie, ea a fost discutată în coaliţie şi a fost agreată de către toţi membrii coaliţiei. De asemenea, a fost discutată şi soluţia, ţinând cont că trebuie să fim cât se poate de realişti şi să vedem care este suma de bani pe care o avem în bugetul statului. Fiecare dintre noi, personal, aş fi vrut să fi putut să asigurăm o compensare mai mare, dar în momentul acesta vreau să ştie toţi cetăţenii ţării că aceasta este realitatea, atât am putut asigura de la bugetul statului. Şi am făcut în aşa fel încât să discutăm inclusiv cu industria, pentru că nu ne dorim ca şi în România să ajungem la restricţionarea cantităţii de carburant care se poate cumpăra de la pompă. De asemenea, am căutat ca prin această măsură să existe asigurarea de carburant necesar desfăşurării activităţilor economice. Doresc, de asemenea, să menţionez că prin această măsură nu le anulăm pe celelalte care sunt deja în vigoare. Ea este o măsură complementară”, a afirmat Nicolae Ciucă, după şedinţa BPN al PNL, de astăzi.

De când vor fi aplicate reducerile la pompă?

Premierul Ciucă nu a putut oferi un răspuns pentru momentul în care va fi aplicată măsura compensării carburanților.

„Sincer, nu am intrat în acest detaliu. Dar vom analiza şi vom veni cu răspuns în acest sens. Măsura se va concretiza într-o ordonanţă de urgenţă. Ca atare, ea va trebui să fie aplicată. Mediul privat este liber să îşi stabilească măsurile şi modalitatea în care îşi desfăşoară businessul. Sincer, încă o dată, nu am discutat punctual ce se va întâmpla la benzinăriile private”, a adăugat Ciucă.

Prețul benzinei și al motorinei va scădea cu 50 de bani/litru la pompă

Guvernul a hotărât, săptămâna trecută, ca preţul carburantului la pompă să fie compensat cu 50 de bani pe litru. Jumătate din reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort, iar măsura va fi aplicată pe o perioadă de trei luni.

Reprezentanţii PSD au transmis că metoda compensării a fost aplicată şi în alte state, dar a funcţionat doar pentru scurtă vreme și că ei pregătesc alte soluții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE