Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul benzinei și motorinei scade cu 50 de bani pe litru la pompă. Nicolae Ciucă: „Jumătate din această reducere va fi decontată de stat”

Guvernul a hotărât ca preţul carburantului la pompă să fie compensat cu 50 de bani pe litru. Anunțul a fost făcut joi după-amiază, de premierul Nicolae Ciucă.

„Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se aplică direct la pompă”, a declarat, joi, Ciucă, la Palatul Victoria.

Mai mult decât atât, șeful Guvernului promite controale drastice la benzinăriile din România pentru a se evita specula. Ciucă spune că măsura de compensare cu 50 de bani pe litru adoptată de guvern pentru temperarea prețului combustibilului nu va afecta bugetul de investiții.

Jumătate din reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort, iar măsura va fi aplicată pe o perioadă de trei luni, a precizat premierul Ciucă.

„Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și a firmelor și urmărește diminuarea efectelor inflației. La finalul acestei perioade, vom analiza dacă va fi necesar un nou set de măsuri. Avem un instrument util, mă refer la Ordonanța de combatere a efectelor speculative. Prin aceasta vom asigura protejarea consumatorilor de tendințe speculative. Măsurile nu vor afecta în niciun fel bugetul de investiții. În același timp, vom intensifica eforturile pentru a absolvi banii europeni”, a anunțat Nicolae Ciucă.

UPDATE 15:10 Reacția PSD după decizia compensării preţului carburantului

PSD a transmis că respectă decizia premierului Nicolae Ciucă privind compensarea comună a preţului carburanţilor, dar consideră că alternativa propusă de partid ar fi fost mult mai bună şi, dacă preţurile vor creşte din nou, va reveni cu propunerea unui preţ maximal sau a limitării adaosului comercial.

Reprezentanţii PSD spun că metoda compensării a fost aplicată şi în alte state, dar a funcţionat doar pentru scurtă vreme și pregătesc alte soluții.

„Dacă operatorii din piaţă vor creşte din nou preţurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni în coaliţie cu propunerea unui preţ maximal sau a limitării adaosului comercial”, mai menţionează Partidul Social Democrat, pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE