Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ | Facturile la energie și gaze sunt în creștere în Europa. Ce fac guvernele altor țări pentru cetățenii lor

Creșterea accelerată a inflației a declanșat o criză a costului vieții în toată Europa, iar guvernele intervin pentru a încerca să protejeze gospodăriile și companiile de creșterea aparent fără sfârșit a prețurilor la energie.

Multe familii nu mai pot face față costului alimentelor, al combustibilului, chiriilor și nu își pot plăti facturile. Potrivit ultimelor estimări, inflația a crescut la un nou maxim istoric de 8,9% în iulie în Europa pentru cele 19 țări legate de euro, alimentată de creșterea costurilor la energie.

Criza energetică, departe de final

Nu există niciun semn că criza energetică se va apropia de final, deoarece Europa se pregătește pentru posibilitatea ca Rusia să-și întrerupă complet aprovizionarea cu gaze ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale ce au urmat după invadarea Ucrainei.

În unul dintre cele mai sumbre avertismente de până acum, premierul belgian Alexander De Croo a spus că Europa s-ar putea confrunta cu până la zece ierni grele ca urmare a impasului.

Statele membre ale Uniunii Europene sunt în mare parte responsabile pentru politicile lor energetice naționale, iar normele UE le permit să ia măsuri de urgență pentru a proteja consumatorii de creșterea costurilor. Iată ce fac guvernele de pe continent pentru a ajuta.

Marea Britanie

Marea Britanie are un plafon de preț pentru cele mai utilizate contracte de energie, dar facturile au crescut totuși. Pentru majoritatea gospodăriilor britanice, analiștii estimează că facturile de energie electrică vor crește la aproximativ 3.500 de lire sterline (4.136 de euro) pe an. Cele mai pesimiste proiecții ridică acest cost la 6.000 de lire sterline (7.090 de euro) pe an.

Un studiu al Universității din York relevă că peste jumătate din gospodăriile din Regatul Unit vor fi afectate de criza energetică până în ianuarie 2023. Mai mult, scumpirile din energie vor fi urmate și de creșteri ale costului vieții, pe fundalul disputei dintre Liz Truss și Rishi Sunak pentru rolul de prim-ministru, eliberat de Boris Johnson.

Guvernul a promis la începutul acestui an o reducere de 400 de lire sterline (473 de euro) la factura de energie pentru fiecare gospodărie - fie plătită direct în conturi cu opțiuni tip debit direct, fie în urma unor solicitări oficiale depuse individual de familii.

Gospodăriile care se află în impas și au primit deja beneficii guvernamentale vor beneficia și de un supliment unic pentru „costul vieții” de 650 de lire sterline (768 de euro) pe lângă reducerea de 400 de lire, iar pensionarii vor primi o plată suplimentară de 300 de lire (355 de euro) în această iarnă.

Persoanele cu dizabilități vor primi, de asemenea 150 de lire sterline (177 de euro) pentru a acoperi costul crescut al vieții.

Italia

Italia a aprobat, la începutul lunii august, un nou pachet de ajutoare în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro pentru firmele și familiile afectate de creșterea costurilor energiei și a prețurilor de consum. Noile măsuri se adaugă la alte aproximativ 35 de miliarde de euro, bugetate încă din ianuarie, în vederea combaterii crizei costului vieții.

Un alt proiect prevede ca guvernul să extindă un bonus de 200 de euro plătit în iulie italienilor cu venituri mici și medii care nu l-au primit anterior.

Italia și-a anunțat, de asemenea, intenția de a impozita companiile care profită de pe urma prețurilor mai mari la energie și promovează o limitare a prețurilor la gaze la nivel european pentru a ajuta la limitarea implicită a creșterii prețurilor.

Spania

La fel ca Italia, Spania a decis să taxeze acele companii energetice care profită de creșterea prețurilor la energie și să folosească banii strânși pentru a-și ajuta cetățenii să achite facturi.

Guvernul de la Madrid a redus deja taxa pe valoarea adăugată (TVA) la facturile la energie de la 21% la 10%. În același timp, a tăiat abrupt o taxă existentă pe electricitate de la 7% la 0,5%.

La fel ca Portugalia, Spania plafonează prețul la gaze pentru un an de zile - în urma unei convenții cu Comisia Europeană, care garantează că acestea rămân mai mici decât media de 50 de euro pe megawat-oră.

Franţa

Franța oferă un stimulent de 100 de euro cetățenilor pentru a-i ajuta să facă față vremurilor grele, însă aceasta este considerabil mai mic decât în ​​Marea Britanie și Italia.

Altfel, francezii merg pe propria strategie: au forțat furnizorul de energie de stat EDF să limiteze creșterea prețului la electricitate la 4% anual. Se preconizează că mutarea va costa 8,4 miliarde de euro.

Taxa internă a țării pe consumul final de energie electrică (TICFE) a fost, de asemenea, redusă de la 22,50 euro pe megawat-oră la doar 1 euro pe megawat-oră pentru gospodării și 0,50 euro pentru companii.

Danemarca

În iunie, parlamentarii danezi au convenit asupra unei indemnizații acordate bătrânilor și a unui pachet de măsuri în valoare totală de 3,1 miliarde de coroane daneze (417 milioane EUR). Totodată, au aplicat și o reducere a taxei la prețul energiei electrice.

Parlamentul a aprobat, de asemenea, un așa-numit „cec de căldură” în valoare de 2 miliarde de coroane daneze (269 de milioane de euro), care va fi plătit celor peste 400.000 de gospodării afectate de creșterea facturilor la energie.

Germania

Germania, care s-a străduit să-și reducă dependența puternică de gazul rusesc, s-a angajat să reducă taxa pe valoarea adăugată pentru gazel naturale de la 19% la 7% până la sfârșitul lunii martie 2024.

Germania a aprobat, de asemenea, două pachete de ajutor în valoare totală de 30 de miliarde de euro pentru cetățenii confruntați cu facturi mărite considerabil.

Guvernul german va oferi tuturor contribuabililor o rată forfetară unică a prețului energiei de 300 de euro, transferată acestora prin fișa de salariu a angajatorului. Familiile care primesc pensie pentru copii vor primi o sumă suplimentară de 100 de euro per copil, în timp ce persoanele care beneficiază de prestații vor primi o plată unică de 200 de euro, iar cei care beneficiază de ajutor pentru locuință vor primi o sumă suplimentară în valoare de 270 de euro.

Țara oferă și bilete de transport public subvenționate.

Cu toate acestea, gospodăriile germane vor trebui să plătească cu aproape 500 de euro în plus pe an pentru gaz datorită unei noi taxe - care va fi impusă din octombrie - care ajută utilitățile să acopere costul înlocuirii livrărilor rusești.

Olanda

Guvernul olandez, care se așteaptă ca inflația să atingă 5,2% în acest an, oferă gospodăriilor eligibile o alocație unică pentru energie de 800 de euro.

De asemenea, reduce TVA-ul la energie de la 21% la 9% și reduce taxele la benzină și motorină cu 21%, plafon care va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului.

Grecia

Grecia a cheltuit aproximativ 7 miliarde de euro în subvenții pentru energie electrică și alte măsuri din septembrie anul trecut pentru a ajuta gospodăriile, companiile și fermierii să-și plătească facturile de electricitate și gaz.

Subvențiile absorb până la 90% din creșterea facturilor lunare de energie pentru gospodării și 80% din creștere pentru firmele mici și mijlocii.

Norvegia

Pe măsură ce prețurile pieței de energie cresc în întreaga lume, norvegienii vor plăti doar o sumă stabilită de guvern încă de anul trecut. Conform schemei introduse în 2021, norvegienii plătesc facturile în totalitate doar atunci când prețurile sunt sub 70 de coroane (7 EUR) per kW/h. Când facturile la energie trec de acest prag, guvernul acoperă 80% din total.

În ciuda acestui fapt, se pare că norvegienii încă se luptă să-și plătească facturile, iar guvernul analizează alte opțiuni pentru a ajuta gospodăriile în această iarnă.

Bulgaria

Bulgaria a aprobat în mai un pachet de 2 miliarde de leva (1 miliard de euro) menit să protejeze companiile și consumatorii cu venituri mici de creșterea prețurilor la energie și alimente, cauzată de conflictul din Ucraina.

Din iulie, guvernul oferă și o reducere de 0,25 leva (0,13 euro) pe litru de benzină, motorină și gaz petrolier lichefiat și metan până la sfârșitul anului și renunță la accizele la gazele naturale, electricitatea și metanul.

sursa: euronews.com

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE