Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza energetică: Iluminatul stradal, redus în marile orașe

Autoritățile locale din marile orașe încep să economisească energie electrică. La Constanța, din cauza facturilor uriașe, iluminatul public funcționează la jumătate din capacitate. La Arad, semafoarele care funcționau pe galben intermitent au fost oprite. Autoritățile au redus și aici programul iluminatului public: se aprinde cu o oră mai târziu seara, iar becurile se sting cu o oră mai devreme dimineața. 

În Constanța, iluminatul public funcționează cu două ore mai puțin ca de obicei. Doar trecerile de pietoni au rămas iluminate complet, din motive de siguranță.  În parcuri, unul din trei stâlpi are corpul de iluminat stins. Autoritățile susțin că măsurile de economisire sunt absolut necesare în condițiile în care factura pentru iluminatul public stradal s-a triplat.

„Anul trecut am cheltuit 10 milioane de lei pentru tot iluminatul public, iar anul ăsta sunt preconizați 34, scumpirea a fost exponențială, toată Europa ia măsuri în contextul războiului cu Ucraina. Consumul ăsta de energie electrică...chiar dacă am avea bani, mi se pare indecent,” a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Achiziția pentru lumini festive, anulată

Măsuri pentru economisirea energiei au fost luate deja în mai multe zone din țară. La Arad clădirile istorice nu mai sunt luminate în timpul nopții, iar semafoarele care funcționau pe galben intermitent au fost oprite. Pe străzi și bulevarde au fost montate becuri economice, care funcționează după un program redus.

„A fost mai greu până au început să înțeleagă unii, apoi au început să le vină facturile  acasă și toată lumea a înțeles. Când am conștientizat pe bugetul nostru mic de acasă cât cheltuim noi, a fost mai ușor de înțeles că același lucru la sume mult mai mari se întâmplă și la o primărie,” a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.

Scumpirea energiei afectează și iluminatul de sărbători. La Constanța achiziția pentru luminile festive a fost deocamdată anulată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE