Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza energetică va accelera tranziția la combustibilii verzi, anunță specialiștii

Criza energetică cauzată de războiul din Ucraina va accelera probabil tranziția către combustibili mai verzi pe termen mediu, potrivit șefei Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA).

Utilizarea mai mare a surselor regenerabile poate ajuta la îmbunătățirea mediului și la asigurarea independenței energetice, a adăugat directorul general Francesco La Camera.

Utilizarea combustibililor fosili ar putea crește pe termen scurt pentru a asigura o aprovizionare stabilă, dar riscurile la adresa stabilității aprovizionării cu energie evidențiate de invazia Ucrainei de către Rusia ar sprijini schimbarea globală de la combustibilii poluanți.

Îndreptarea către combustibilii fosili ca „ultimă soluție”

„Pe termen foarte scurt, preocupările guvernelor sunt de a oferi energie cetățenilor lor”, a declarat La Camera pentru Reuters într-un interviu de luni.

El spune că unele țări folosesc tot ce au, inclusiv centralele vechi pe cărbune. Germania amână opririle planificate ale unor centrale pe cărbune, în timp ce Marea Britanie apelează la vechile unități electrice pe cărbune ca „ultimă soluție” în cazul în care alte surse nu pot furniza suficientă energie electrică în iarna care vine.

„Dar pe termen mediu și lung, criza din Ucraina va aduce o accelerare a tranziției energetice, deoarece guvernele își dau seama în sfârșit că alegerea surselor regenerabile este bună nu numai pentru mediu, locuri de muncă, PIB, ci și pentru asigurarea unei independențe energetice mai mari." el a spus.

Criza energetică globală a dus, de asemenea, la un interes mare pentru energia nucleară. Guvernele din Europa și Asia prelungesc durata de viață a centralelor lor nucleare vechi, repornesc reactoarele și șterg planurile de reluare a proiectelor abandonate după criza nucleară din 2011 din Fukushima, Japonia.

„Energia nucleară nu este cea mai bună opțiune din cauza costurilor, preocupărilor de securitate și pentru că aeeastă contribuție pe care ar putea-o oferi va veni prea târziu”, a spus La Camera, referindu-se la timpul necesar pentru a construi o nouă energie nucleară. plantă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE