Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza energetică, abordată la nivel mondial. Ce măsuri propun liderii din România și din alte țări europene

Aprovizionarea cu energie și implementarea unor măsuri prin care resursele să fie utilizate moderat rămân principalele preocupări atât la nivel național, cât și în Europa. Iar pentru a contracara prețurile mari ale energiei și gazelor, Comisia Europeană propune un plan cu mai multe măsuri. Între timp, oficialii români fac apel la populație să reducă risipa.

Raționalizarea, soluția propusă în România

Klaus Iohannis, președintele României: „Și, în toate discuțiile pe care le-am avut eu cu premierul și cu ministrul de resort, al Energiei, am subliniat că prima prioritate trebuie să fie consumatorii, românii care stau acasă și așteaptă soluții. Amândoi m-au asigurat că România a luat măsurile necesare, a generat rezervele necesare de gaz pentru a putea trece România prin iarnă. Apropo, cu economisirea energiei – recomandarea mi se pare în regulă. Putem să constatăm noi la tot pasul că încă mai există instituții și oameni care irosesc energia pur și simplu, ceea ce nu este foarte înțelept în condițiile în care energia este foarte scumpă și probabil la mare căutare în această iarnă.”

Nicolae Ciucă, premierul României: „Am discutat în ședința de guvern de joi acest subiect. Deocamdată, nu avem o soluţie tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care şi noi ne-am gândit - şi facem apel la populaţie - să reducem risipa și să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin, în mod deosebit la orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că aşteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni Europene, ca să gestionăm așa cum se cuvine energia şi gazul pentru iarna viitoare.”

Sunt și lideri politici români care nu sunt de acord cu raționalizarea energiei și le transmit oamenilor să continue cu obiceiurile pe care le au, dar să ia decizii raționale. 

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: „Sunt niște lideri de dreapta și din România, dar și din Europa, care au început să vorbească despre raționalizare, despre cum să stingem becuri. Părinții noștri au muncit și au murit ca astăzi România să aibă cât de cât o independență energetică. Nu trebuie să venim noi acum și să distrugem ce-au construit ei sub o umbrelă că există o criză și trebuie să începem să raționalizăm și să învățăm cum să ne spălăm. Nu! Obligația unor lideri politici este să găsească soluții și să se implice, nu să se vaite.”

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL: „Vreau să vă rog să ascultați cu circumspecție inclusiv retorica de la Bruxelles, adică să vă spălați zilnic, să vă faceți duș zilnic, nu o dată pe săptămâna, să încercați să nu opriți apa când vă spălați pe dinți, să nu mâncați faină de gândaci și nici să nu stați la 19 grade. Să fiți raționali, să fiți echilibrați, să înțelegeți ce înseamnă momentul energetic actual, dar să nu cădeți în păcatul extremei.”

Măsurile propuse de liderii europeni

Între timp, ministrul Energiei din Elveția recomandă dușurile în doi, ca măsură de economisire a energiei.

Simonetta Sommaruga, ministrul elvețian al Energiei: „Propunerea este cât se poate de serioasă. Știu însă că dușul în doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă,” potrivit cotidianului Blick.

Nu doar în România se vorbește de criza energiei, ci și în întreaga Uniune Europeană. Emmanuel Macron, de pildă, le-a cerut francezilor să consume mai puțină energie cu 10% în următoarea perioadă pentru a evita riscul raționalizării furnizării de curent electric în această iarnă.

 Emmanuel Macron, președintele Franței: „Dacă știm să fim cumpătați și știm să economisim energia, atunci nu vor exista raționalizări și nu vom tăia curentul electric. Aceasta este cheia. Așadar, nu este nicio tragedie. Obiectivul este că, dacă avem o iarnă geroasă și este nevoie de solidaritate europeană, atunci putem trece peste iarnă, dacă știm cum să economisim aproximativ 10% din energie. Trebuie să ne mobilizăm să reușim, începând chiar de acum.”

În Germania, criza energetică a generat dezbateri aprinse în Parlament. Cancelarul Olaf Scholz a răbufnit în timpul discuțiilor privind bugetul.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Am făcut o lege, pentru schimbarea combustibilului, am creat cadrul legal, astfel încât peste tot în Germania, afacerile și companiile să poată lua decizii fără să facă trimitere la combustibil, ci să poată opera alte centrale pentru ca împreună să putem economisi benzină și să trecem peste iarna asta. Am făcut asta deja, de asemenea. Dumneavoastră (opoziția) nici măcar nu ați cerut asta încă.”

În tot acest timp, Guvernul de la Chișinău caută soluții pentru criza energetică, pentru ca în casele moldovenilor să ajungă gazele, căldura și electricitatea. Invitat în platoul Euronews, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat că Executivul ia în calcul trecerea sistemului de termoficare pe combustibil alternativ și mizează pe ajutorul României.

Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova: „Purtăm discuții despre livrarea pe perioada rece, vedem ce se întâmpla în Europa, ne pregătim și noi, am prevăzut trei scenarii de reducere a cantităților de gaze naturale cu 30, 50 procente sau o reducere la zero, creșterea rezervelor de păcură și cărbune, trecerea furnizării de agent termic pe păcură, discutăm cu Romania despre alternativa aprovizionării cu gaze. Ne pregătim în primul rând să eficientizăm consumul, dar și să găsim alternative ca oamenii să aibă acces la gaze naturale și la un preț cât mai bun.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE