Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vom avea sau nu luminițe de Crăciun? Primarii din marile orașe se gândesc cum să economisească energia

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că urmează o iarnă grea și îi îndeamnă pe români să reducă risipa. Primarii din marile orașe se gândesc și ei cum să economisească energie electrică. Însă o parte din autoritățile contactate de jurnaliștii Euronews nu vor să renunțe la luminițele de Crăciun. Într-un răspuns pentru Euronews, Primăria Capitalei anunță că va folosi pentru iluminatul festiv aceeași instalație ca și anul trecut.

În luna decembrie a anului trecut, luminitele de Crăciun din București au consumat aproximativ 35.000 kW. În aceeași lună, iluminatul public total din Capitală a consumat 6,9 milioane kW, de două sute de ori mai mult. De aceea, primăria Capitalei nu renuță la luminile de sărbători. Primăria anunță că iluminatul festiv se bazează în totalitate pe tehnologia LED, pentru eficientizarea cosumului.

La Brașov, primarul Allen Coliban spune de asemenea că instuția deține un sistem de iluminat eficient.

„Avem în Brașov un sistem de iluminat inteligent, care pe multe artere are inclusiv iluminat adaptiv pe timp de noapte, în funcție de gradul de utilizare, am trecut pe o scară largă la iluminatul cu leduri și avem un studiu de fezabilitate inclusiv pentru a ajunge la 100% la iluminat eficient energetic în municipiul Brașov”, a explicat Allen Coliban.

Un primar din Capitală, primul care a propus reducerea iluminatului festiv

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a fost primul edil care a propus reducerea iluminatului festiv, în contextul crizei energetice. El a declarat că vrea să aprindă luminițe numai în parcurile din sector. În schimb, Primăria Sectorului 1 a transmis, pentru Euronews, că nu alocă fonduri pentru iluminatul festiv din parcuri.

Primăria Capitalei transmite că orice element festiv montat de oricare dintre sectoare și conectat la iluminatul public este cuprins în factura pe care o achită Primăria Capitalei.

Președinte Asociației Municipiilor din România, Constantin Toma, recomandă folosirea ledurilor.

„Sunt măsuri generale pe care le-am luat și le luăm, legate de investițiile pe care le avem, de exemplu iluminatul pe leduri, care te duce cu economie de până la 60%, sau cum am făcut la Buzău, o parte din sistemul public de încălzire l-am trecut pe peleți sau am debranșat toate școlile și am montat sisteme moderne de încălzire tot pe gaz”, a menționat Constantin Toma

Iașul nu renunță la luminițele de Crăciun

Primarul din Iași, Mihai Chirica, a anunțat că păstrează iluminatul de sărbători, dar mai ponderat.

„Așa cum următoarea întrebare poate să fie: "Veți mai face Orășelul Copiilor și iluminatul de sărbători?". Da! Într-o măsură mai ponderată. Vom organiza puncte foarte concise, în care să ne asumăm noi, ca adulți, că nu putem strica sărbătorile de Crăciun și de Revelion. Nu acolo trebuie să lovim, trebuie să lovim tot acolo unde se manifestă adulții responsabili cu energia.”, a declarat Mihai Chirica.

Luminile de Crăciun se vor aprinde în marile orașe la finalul lunii Noiembrie.

Până acum, Marea Britanie, Spania și Austria au anunțat că vor reduce numărul luminițelor de Crăciun. La Berlin nu se va întâmpla acest lucru, dar în schimb a fost oprit iluminatul pentru 150 de obiective turistice din oraș. Nemții spun că astfel vor economisi 40.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE