Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Strategia energetică a Franței: cumpătarea. Pentru a economisi energie, mai multe orașe au limitat iluminatul public

Europa se află în fața unei crize energetice fără precedent. Prețul gazului crește parcă fără oprire, iar Europa are nevoie de soluții. Euronews România vă prezintă o serie de materiale despre ce fac guvernele statelor europene pentru a fi pregătite de o iarnă care se anunță friguroasă. În următoarele zile, vă vom explica strategia europeană în fața iminentei crize și în ce fel se integrează țara noastră în această ecuație. Prima oprire, Franța. 

Pentru a economisi energie, mai multe orașe au decis să limiteze iluminatul public, în special în cazul monumentelor istorice. Este cazul orașului Lyon (sud-estul Franței).

Acest oraș este cunoscut pentru Festivalul Luminilor care se desfășoară în data de 8 decembrie. Această manifestare renumită nu este pusă sub semnul întrebării - încă. Cu toate acestea, municipalitatea (de orientare politică ecologistă) a dorit să dea un exemplu, restrângând iluminatul zilnic.

Sylvain Godinot, Viceprimarul Orașului Lyon, responsabil pentru tranziție ecologică: Ceea ce a făcut deja municipalitatea este să oprească iluminatul public din Lyon timp de patru zile pe săptămână: poduri, biserici, muzee etc. Este vorba despre iluminatul care nu este necesar pentru traficul pietonal și auto. Oamenii înțeleg că, într-un context de criză, nu putem lăsa aprinse luminile care sunt destinate pentru punerea în evidență a unor monumente și obiective istorice, ci că trebuie să ne concentrăm pe serviciile publice esențiale.

Iluminatul în oraș este un subiect care vizează și magazinele sau întreprinderile. Multe vitrine rămân aprinse toată noaptea, chiar dacă legislația îndeamnă la stingerea acestora în intervalul orar 1:00 și 6:00 dimineața.

Pentru a încuraja o schimbare, activiștii pentru climă desfășoară mai multe operațiuni de stingere a iluminatului în câteva orașe mari - precum Parisul.

În același timp, există inițiative luate deja de către companii, cum ar fi cea inițiată de un magazin din centrul orașului Lyon. Acest magazin este de fapt o asociație care încearcă să fie mai sustenabilă, în special în ceea ce privește iluminatul.

Nicolas Asbóth-Martire, director magazin Les Curieux: Ceea ce am făcut în principal în magazin este să modificăm sistemul de iluminat, să instalăm iluminat cu LED-uri, să instalăm iluminat care consumă mai puțină energie. Și, mai presus de toate, am reglementat timpul de utilizare a iluminatului, fie că este vorba de panoul nostru exterior sau de camerele în care nu avem nevoie de lumină tot timpul. Am instalat un senzor de trecere pentru a ne asigura că lumina este stinsă atunci când nu este nevoie de ea. Ni se pare evident să nu aprindem vitrinele noastre atunci când nimeni nu are nevoie de acest lucru. Avem iluminat public care este deja suficient, seara, pentru a pune în evidență vitrinele magazinului.

Guvernul francez a cerut recent companiilor să își reducă consumul de energie cu 10%. Astfel de economii pot fi realizate în ceea ce privește iluminatul și sistemul de încălzire.

Olivier Péguy, Jurnalist Euronews: Pentru a vorbi despre această problemă a sobrietății energetice (n. tr. Cumpătare energetică) suntem online cu Bruno Lafitte. Sunteți inginer la ADEME, Agenția pentru Tranziție Ecologică și sunteți Expert Internațional în Iluminat. Am observat acest fenomen: mai multe orașe din lume și din Europa au decis recent să restricționeze iluminatul pentru monumentele și obiectivele lor istorice. În opinia dumneavoastră, acest tip de limitare are un impact real în ceea ce privește economisirea energiei sau este mai degrabă un gest pur simbolic?

Bruno Lafitte, Expert Internațional în Iluminat, ADEME: Este cert că are un impact, deoarece permite realizarea de economii în mod imediat și direct. Pe de altă parte, acest impact este mai mic, prin comparație cu impactul renovării clădirilor, care reprezintă adevărate site energetice. Cu toate acestea, fiecare gest contează. Acest lucru este esențial. Dacă întrerupem iluminatul în clădirile publice, atunci vă asigur că toată lumea va observa acest lucru. Este un gest colectiv, în sensul că poate fi resimțit de către toți locuitorii. Acesta este un gest care se face destul de ușor, un gest lipsit de consecințe. Este un gest care poate permite economii directe la consumul de energie.

Olivier Péguy: În opinia dumneavoastră, domnule Lafitte, cum am putea să concretizăm și mai mult acest concept de "sobrietate"? Dumneavoastră ați vorbit despre importanța stingerii luminilor. Ce altceva am mai putea face în acest sens?

Bruno Lafitte, Expert Internațional în Iluminat, ADEME: Este vorba despre două lucruri. În primul rând, este important să evităm risipa de energie. Pentru iluminat, cunoaștem cu toții recomandarea de a stinge lumina atunci când părăsim o încăpere. Cu alte cuvinte, să nu lăsăm o lumină aprinsă atunci când nu este în beneficiul nimănui. Este o risipă de energie. Pe lângă evitarea risipei de energie, vă puteți gândi și la propriile dumneavoastră necesități. Acesta este un element care este inclus în cadrul conceptului de sobrietate: conștientizarea propriilor trebuințe. Pot să reduc pur și simplu consumul de energie electrică prin diminuarea confortului propriu? De exemplu, de ce să nu reduceți temperatura camerei în care vă aflați pe timp de iarnă și să vă puneți un pulover în loc să purtați o cămașă sau un tricou? Ei bine, acesta este un mic efort care nu reduce în totalitate gradul de confort. Acest lucru presupune pur și simplu să ne gândim asupra propriilor nevoi de consum energetic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE