Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noul curent: localități în beznă. Primarii sting lumina în localități, din cauza cheltuielilor mari

Noua ordonanță pe energie lasă în beznă localități din România. Până la rectificarea bugetară din toamnă, există comune care au epuizat și fondurile de salarii, de câteva luni. Unii primari au recomandat școlilor să înceapă cursurile online, alții fac economii la iluminatul public. Dacă nici la rectificare nu vor veni banii, singura soluție rămasă este să taie toate investițiile. 

Edilii din orașe și comune avertizau încă din primăvară că localitățile vor intra în incapacitate de plată, dacă Guvernul nu va interveni. De atunci, primarii au primit promisiuni.

Emil Drăghici – președintele Asociației Comunelor din România: Sunt localități care au oprit complet iluminatul public. Sunt localități care două-trei luni nu au avut bani de salarii. Nu vor avea pe lunile următoare bani de salarii. Nu au resurse financiare pentru cofinanțări.

Președintele Asociației Comunelor nu vede o soluție în tăierea costurilor pentru iluminatul public. Mai ales că, fondurile alocate pentru iluminat în comune sunt mult mai mici în raport cu suprafața totală din mediul rural.

Emil Drăghici – președintele Asociației Comunelor din România: Reducerea iluminatului public înseamnă o scădere a civilizație. Iluminatul public nu e un moft. Să fii în secolul 21, în anul 2022 și să faci ce făceai înainte de `89, nu mi se pare deloc justificat, dincolo de toate presiunile pe care le pun și cei de la Uniunea Europeană.

Și școlile și-au triplat cheltuielile curente

În Bârlad, de exemplu, edilul a cerut directorilor de școli să ia în calcul desfășurarea cursurilor online, pentru a reduce consumul.

La Sibiu, intensitatea iluminatului public este redusă pe timp de noapte. Iar la Hunedoara a fost oprit iluminatul exterior la Castelul Huniazilor.

Primarul Timișoarei avertizează că ordonanța pe energie va genera costuri suplimentare la nivel local, care vor fi suportate tot de cetățeni.

Dominic Fritz – primarul Timișoarei: Societățile în subordinea primăriilor nu sunt acolo incluse la anumite prevederi și asta ar însemna că ar trebui să creștem iarăși tariful la apă. Companiile de apă au probleme, companiile de transport în comun vor avea o problemă mare.

Statele europene au luat măsura de a reduce consumul pentru iluminatul public

În Germania, clădirile istorice și monumentele nu vor mai fi iluminate. Măsura se aplică și magazinelor care vor să țină noaptea vitrinele iluminate.

Elveția a luat în calcul chiar întreruperea alimentării cu energie timp de până la patru ore, la iarnă, dacă situația o va cere.

Comisia Europeană analizează opțiunea de a cere statelor membre să prezinte planuri de reducere a consumului de energie electrică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE