Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul vrea raport pe energie. ANRE şi Ministerul Energiei au transmis informările privind situaţia pieţei de energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi Ministerul Energiei au transmis, luni, informările privind piaţa de energie solicitate de prim-ministrul Nicolae Ciucă, urmând ca în perioada imediat următoare să înainteze propuneri prin care populaţia şi mediul de afaceri să fie protejate de creşterile de preţuri la energie şi gaze naturale, potrivit unei informări a Guvernului.

"În conformitate cu deciziile luate la reuniunea Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie, ANRE a comunicat situaţia pieţei de energie, iar Ministerul Energiei a prezentat strategiile de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung pentru capacităţile de producţie de energie electrică şi gaz. În perioada imediat următoare, ANRE, împreună cu ministerul Energiei, în urma consultărilor care vor avea loc cu producătorii, distribuitorii, furnizorii şi ceilalţi actori implicaţi în piaţa de energie, vor înainta către Guvern propuneri care să răspundă cerinţelor bugetare actuale, continuând să protejeze populaţia şi mediul privat de efectele creşterilor de preţuri la energie şi gaze naturale", se arată în informare. 

Nicolae Ciucă a cerut explicații de la Ministerul Energiei și ANRE

Ministerul Energiei și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei trebuie să prezinte, astăzi, o situație a pieței energetice din România, inclusiv date despre stocurile de iarnă pe care țară noastră le va înregistra.

Pentru pregătirea sezonului rece, premierul a cerut explicații și date legate de consumul de energie, stocurile pentru iarnă sau situația schemei de compensare a prețului energiei. Astăzi, Ministerul Energiei trebuie să prezinte o situație a programelor de investiții în capacitățile de producție, atât pentru companiile de stat, cât și cele private. Iar până la finalul lunii, să transmită Programul de iarnă în domeniul energetic.

La rândul ei, ANRE trebuie să-l informeze azi pe Nicolae Ciucă cu privire la evoluția pieței energetice din prezent și până acum, alături de stadiul implementării măsurilor aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale.

Zilele trecute, ANRE a trimis Executivului spre decontare facturi de 2,44 miliarde de lei ale furnizorilor de energie, prin mecanismul de plafonare şi compensare a facturilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE