Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ospitalitate la costuri tot mai mari. Restaurantele și hotelurile, afectate de prețul energiei

Concedieri, scăderea nivelului serviciilor, închideri temporare. Acestea sunt avertismentele venite din industria ospitalității în contextul crizei energetice.

Reprezentanții patronatelor din HORECA susțin că Statul trebuie să vină cu soluții de compensare și stimulare a investițiilor în soluții alternative.

Probleme mai mari odată cu venirea sezonului rece

În Capitală, restaurantele au simțit în conturi încă din primăvară creșterea costurilor cu utilitățile. Însă, odată cu venirea sezonului rece, problemele se pot acutiza.

Nicuța Enache, proprietară de restaurant: „Eu din martie încoace, nu este lună în care să plătesc sub 4-5 mii de euro lunar, vorbesc de gaze și curent electric. Este foarte mult! Și, cu teamă, mă gândesc ce se va întâmpla la iarnă, când trebuie să încălzim tot. Pe lângă tot ce se consumă acum pe vară, noi trebuie să încălzim locația.”

Restaurantele pot să piardă clienți

Proprietarii de restaurante din țară spun că nu pot face predicții în privința următoarelor șase luni, chiar dacă sezonul a mers satisfăcător. Nu pot face economii la energie fără riscul de a pierde clienți.

Horațiu Bujac, antreprenor HORECA: „Toată munca noastră de ani de zile și investițiile mari pe care le avem, o să le pierdem din cauza scumpirilor pe enrgie. Noi avem un consum foarte, foarte mare, pe restaurante, pe camere. Noi avem 9 centrale aici.”

Unele hoteluri riscă să se închidă

Reprezentanții industriei se tem și ei de sezonul rece. În afară de utilități, criza forței de muncă a generat costuri suplimentare. Riscul este ca unele hoteluri să fie închise perioade bune din an.

Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere: „Toate acestea coroborate fac ca sectorul nostru să fie cu apa până la gură și abia mai suferim pe piață câțiva dintre noi. Fără o formă de compensare, fără o formă de sprijin a sectoarelor afectate, vom vedea multe hoteluri închise, vom vedea, din păcate, afectarea calității serviciilor.”

Hotelierii susțin că, din doi ani de pandemie, doar unul a fost compensat de Stat. În 2021, ajutoarele nu au mai venit, pentru că au fost relaxate măsurile.

Anul trecut, restaurantele au fost mai afectate de pademie, dar hotelierii s-au adaptat restricțiilor. Numărul de insolvențe cu obiect de activitate restaurante s-a dublat față de 2020.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE