Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România va putea obține 1,39 miliarde de euro prin REPowerEU. Domeniul în care poate folosi banii până în 2026

Parlamentul European urmează să adopte săptămâna viitoare, în sesiunea plenară de la Strasbourg, planul REPowerEU, în valoare totală de 20 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile. România ar urma să beneficieze de o alocare de 1,39 miliarde de euro pentru a finanța proiectele din domeniul energiei și va trebui să cheltuiască acești bani până în 2026, conform Agerpres.

Planul REPowerEU cuprinde o serie de măsuri menite să diminueze rapid dependența de gazele și petrolul din Rusia și să accelereze tranziția spre energia verde. Acesta are la bază trei piloni: diversificarea, economisirea şi accelerarea trecerii la energia curată.

Europarlamentarii români Siegfried Mureşan (PPE) şi Dragoş Pîslaru (Renew) sunt, alături de eurodeputata spaniolă Eider Gardiazabal Rubial (S&D), raportori din partea UE pentru REPowerEU. Parlamentarii europeni și-au exprimat convingerea că planul va fi aprobat săptămâna viitoare de Legislativul comunitar, în sesiunea plenară de la Strasbourg.

România va primi o prefinanțare de aproape 280 de milioane de euro după aprobarea REPowerEU

Siegfried Mureşan a afirmat că România trebuie să prezinte Comisiei Europene propriul plan pentru a putea accesa banii din REPowerEU.

„Guvernul României va trebuie să prezinte Comisiei Europene un plan prin care să spună cum doreşte să absoarbă aceşti bani. Va funcţiona totul exact ca la PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă - n.r.). Comisia Europeană va trebui să aprobe acest plan, după care el va primi unda verde finală din partea Consiliului în formatul miniştrilor de finanţe, şi implementarea lui va putea începe", a explicat Siegfried Mureşan, conform sursei citate.

„Imediat ce va fi aprobat planul, fiecare stat va primi o prefinanţare de 20%. Pentru România, vestea bună constă în faptul că în următoarele luni vom avea această prefinanţare de 20%, aproximativ 280 de milioane de euro, care va fi un sprijin important când încă ne aflăm în această situaţie dificilă, cu inflaţie crescută, cheltuieli mari pentru oameni şi pentru întreprinderi", a adăugat el.

Negocierea pentru REPowerEU, realizată de MIPE

De asemenea, Siegfried Mureşan a precizat că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va fi cel care va negocia cu Comisia Europeană în numele Guvernului României.

„România va trebui să spună cât din cele 1,4 miliarde de euro va aloca în ce domenii, pe ce tipuri de proiecte. După care, dacă vor fi proiecte deschise pentru beneficiari privaţi, pentru autorităţi publice locale, regionale, naţionale, se vor face, evident, apeluri pentru proiecte, aşa cum se întâmplă şi la alte categorii de fonduri europene, aşa cum se întâmplă şi la PNRR”, a mai precizat Mureşan.

Europarlamentarul PNL a avertizat că este foarte importanță transparența, ca în cazul tuturor banilor europeni.

„Noi, Parlamentul European, am luptat pentru publicarea beneficiarilor, pentru o transparenţă cât mai mare la cheltuirea fondurilor europene. Statele membre au obligaţia de a publica lista celor mai mari 100 de beneficiari din bugetul UE. Prin Mecanismul european de Redresare şi Rezilienţă şi prin REPowerEU, în total, UE alocă mai multe fonduri europene decât a alocat oricând în trecut. Oamenii au dreptul să ştie cum sunt folosiţi aceşti bani. De aceea am introdus o serie de prerogative ce ţin de transparenţă. Un rol foarte amplu pentru instituţia Procurorului European, pentru Oficiul de Luptă Antifraudă, pentru Curtea Europeană de Conturi, pentru a ne asigura că banii ajung la destinatarii pentru care sunt gândiţi şi că banii sunt bine folosiţi", a mai precizatd Mureşan, potrivit sursei citate.

Totodată, europarlamentarul Dragoş Pîslaru a subliniat că este necesar ca Guvernul să se consulte cu autoritățile locale, societatea civilă și partenerii sociali în vederea redactării planului național, pentru a obține banii din REPowerEU.

Banii europeni necheltuiți în 2014-2020 vor putea fi accesați prin REPower EU

În cazul României, "în perioada următoare am vrea să ştim câţi bani pot ajunge la IMM-uri şi la gospodării, la modernizarea fondului de locuinţe, la transformarea de prosumatori pentru reducerea facturilor. Şi, evident, care este calendarul consultărilor", a declarat eurodeputatul REPER.

Pîslaru a evidențiat că prin planul REPower EU, statele membre, inclusiv România, pot să aloce banii necheltuiţi din fondurile europene prevăzute în exercițiul financiar 2014-2020.

„În acest moment există circa şase miliarde euro necheltuiţi şi (pe care) România trebuie să îi cheltuie până la sfârşitul anului viitor. Ideea de a cheltui şase miliarde de euro pe politica de coeziune aşa cum o ştim, cu alocarea clasică, evident rămâne o provocare”, a mai declarat eurodeputatul RENEW, citat de Agerpres.

Ce este planul REPowerEU, de ce a fost creat și la ce pot fi folosiți banii

Invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a generat perturbări pe piața mondială a energiei. Din acest motiv, Comisia Europeană a prezentat în primvara anului 2022 planul REPowerEU. Obiectivele sunt economisirea energiei, producerea de energie curată şi diversificarea surselor noastre de energie.

În decembrie 2022, Parlamentul European şi Consiliul au ajuns la un acord politic privind finanţarea REPowerEU, care prevede posibilitatea ca statele membre să includă capitole referitoare la REPowerEU în planurile lor de redresare şi rezilienţă.

Planul va fi supus săptămâna viitoarea votului Parlamentului European, care se va reuni în sesiune plenară la Strasbourg.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE