Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum să economisim energie. Studenții folosesc inteligența artificială pentru ca, în viitor, costurile să fie din ce în ce mai mici

Când ne pregătim să ieșim din case ne uităm de două ori dacă am stins lumina, verificăm dacă televizorul a rămas pornit sau fierul de călcat în priză. Poate facem asta mai des decât înainte, când facturile de curent nu erau atât de mari. Din materialul următor, primim sfaturi despre cum să economisim energie, dar aflăm și cum folosesc studenții inteligența artificială pentru ca, în viitor, costurile să fie din ce în ce mai mici.

În laboratorul special amenajat pentru analiza Părții Electrice a Centralelor și Stațiilor din cadrul Universității Politehnica București, inginerii, în parteneriat cu Transelectrica, dar și alături de studenți, au dezvoltat soluții de învățare bazate pe realitate augmentată și realitate virtuală.

Gabriela Tanasiev, Șef lucrări, Facultatea de Energetică, UPB: Pentru instalațiile din laborator am dezvoltat cu Transelectrica și alături de studenți aplicații de realitate augmentată și realitate virtuală care fac procesul de învățare atractiv, iar pe de altă parte, ne ajută să aducem un upgrade și să aflăm preocupările actuale referitoare la exploatarea și funcționarea acestor instalații.   

Practic, tehnologiile moderne utilizate în laborator le dau viitorilor ingineri posibilitatea de a interacționa cu instalațiile electrice în mediul virtual și de a învăța mai ușor cum să lucreze cu acestea.

Alexandru Surdu, Masterand Facultatea de Energetică, UPB: Aplicația vine ca un profesor virtual, în sprijinul personajului în exploatare și face mediul mult mai atractiv. În cadrul de față putem observa instalații electrice de medie tensiune, o replică virtuală a celor reale pe care le avem și în laboratorul nostru. Celulele par a fi identice, dar au roluri diferite, unele pentru măsură altele de linie, pentru a alimenta consumatorii finali și pentru a pleca spre zona de distribuție. 

În plus, aceste soluții le oferă și specialiștilor posibilitatea de a efectua inspecții și operațiuni la distanță, fără a fi nevoiți să se deplaseze la locațiile fizice.

Bogdan Leu, Expert rețele electrice, Transelectrica: Ne-a ajutat pe noi în industrie, în Transelectrica, să conceptualizăm un prim proiect pilot de realitate augmentată, care va cuprinde și tehnologia de VR  digital twin și ne va ajuta în exploatarea instalațiilor din zona operativă.

Metode de a limita consumul inutil de energie electrică

Pe fondul crizei energetice provocate de războiul din Ucraina, disponibilitatea energiei, dar și prețul, sunt subiecte în atenția tuturor guvernelor europene, care au luat măsuri în ce privește reducerea consumului. Efortul acestora trebuie însă susținut și de un comportament responsabil al consumatorilor. Specialiștii ne spun care sunt cele mai simple metode de a limita risipa de energie.

Radu Porumb, conferențiar Facultatea de Energetică, UPB: Utilizatorii trebuie să știe că reducerea financiară a facturii poate să pornească, în primul rând, dacă își vor citi în fiecare lună indexul contorului și-l vor transmite furnizorului de energie, astfel, vor beneficia de prețul energiei efectiv utilizate.

Ar fi bine ca utilizatorii să scoată din priză echipamentele de care nu au nevoie. Acest lucru se poate face prin cuplarea mai multor receptoare la un prelungitor, care are buton de oprire, în așa fel încât să evite prezența așa-numitor sarcini parazite care, pe parcursul anului, pot conduce la reducerea facturii cu până la 5%. Pentru utilizatorii care au cuptoare electrice, se recomandă reducerea temperaturii de încălzire a hranei cu 10 grade Celsius.

Inovațiile și tehnologiile de ultimă generație sunt cele care ne vor schimba modul în care vom consuma curent în viitor. Țara noastră a intrat deja într-un nou capitol legat de investiții în domeniul energetic. Prin planul REPowerEU, România va cheltui 1,4 miliarde de euro pentru o energie mai accesibilă din punct de vedere al prețurilor, mai sigură și mai durabilă.

Mai multe despre drumul energiei de la centrale la consumatori, despre inovațiile din domeniu, dar și noutăți legate de reducerea costurilor facturii de curent, veți putea urmări în emisiunea @UPB, sâmbătă și duminică, de la ora 10.30.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE