Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preţul gazelor naturale în Europa, în scădere. Ajunge sub 50 de euro pentru un Megawatt-oră

Cotaţiile de referinţă la gazele naturale au scăzut joi dimineaţa sub 50 euro pentru un Megawatt-oră, pe piaţa din Europa.

Este pentru prima dată în ultimele 17 luni când se întâmplă acest lucru, datorită diminuării temerilor privind criza energetică în regiune, transmite Bloomberg.

Preţurile sunt mai mici cu peste 80% faţă de luna august, când reducerea livrărilor de gaze ruseşti a provocat Europei costuri de aproximativ o mie de miliarde de dolari, afectând economia regiunii şi alimentând inflaţia ridicată, potrivit Agerpres.

Acum, Europa se redresează, vremea blândă a redus cererea pentru încălzire, în timp ce continentul a importat gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa tăierea livrărilor de gaze din Rusia.

Stocurile, la un nivel mult mai ridicat decât normalul

Stocurile sunt acum la un nivel mult mai ridicat decât în mod obişnuit în această perioadă a anului.

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 4,8%, până la 49,50 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel pe parcursul unei zile din septembrie 2021.

Anul acesta preţul a scăzut cu aproximativ 35%, dar încă este dublu faţă de nivelul obişnuit pentru această perioadă a anului.

Livrările consistente de gaze lichefiate şi gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze conferă Europei încrederea necesară că va traversa restul iernii fără probleme în aprovizionarea cu energie.

Preţul gazelor scade, ceea ce a mai eliminat o parte din îngrijorările cu privire la inflaţie şi economia europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE