Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Model unic pentru factura la energie electrică. ANRE propune și eșalonarea plății facturilor pentru clienții casnici

Toți consumatorii casnici vor primi un model unic de factură pentru curentul electric consumat. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei propune, în consultare publică, o factură-tip unică.

Facturile emise clienților casnici pentru consumul de energie electrică, după 1 aprilie, vor avea un model unic și vor conține informații standard, precum

  • perioada de facturare,
  • cantitatea de energie de energie electrică facturată,
  • prețul final exprimat în lei/kWh sau lei/MWh,
  • data scadentă a plății.

„Scopul este simplificarea facturii. Am stabilit acele elemente care trebuie să apară în factură, împărțind informațiile în 2 grupe mari. În prima pagină vor fi doar elemente esențiale și în a doua, alte informații utile, pentru că sunt și consumatori care nu sunt interesați de aceste detalii, dar ele vor apărea în anexă.

Pasul 2 este contractul cadru, care este în dezbatere publică și conține și un model de factură, iar prin asta propunem așezarea în pagină a acelor informații deja stabilite prin regulamentul de furnizare. Este în consultare publică pentru două săptămâni. Acest contract cadru și modelul de factură va fi aplicat începând cu facturile din lunile aprilie-mai”, spune Zoltan Nagy-Bege - Vicepreședinte Autoritatea Națională de reglementare în Domeniul Energiei.

Noul model de contract cadru propus de ANRE permite consumatorilor vulnerabili să eșaloneze plata pe minim 3 luni.

În plus, furnizorul va fi obligat să eșaloneze plata facturii pe o perioadă cel puțin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Zoltan Nagy-Bege - Vicepreședinte Autoritatea Națională de reglementare în Domeniul Energiei: „În cazul în care furnizorul va emite cu întârziere factura și cuprinde o perioadă mai mare decât perioada normală de consum de o lună, atunci automat, fără să ceară clientul, trebuie să ofere posibilitatea plății eșalonate, în rate, cel puțin pe perioada facturată. Sunt mulți furnizori care au întârzieri în această perioadă și sperăm ca problemele care au apărut în 2022 să nu se mai repete.

„Toți clienții vulnerabili, indiferent dacă se facturează o singură lună și au dificultăți financiare pot să solicite furnizorului plata eșalonată pe 3 luni, fără să mai plătească nicio penalitate.”

Model unic și pentru facturile la gaze

Potrivit vicepreședintelui ANRE, se lucrează și la proiectul de regulament de furnizare pentru gaze naturale.

„Vor urma aceiași pași: regulament de furnizare, contract-cadru, model de factură, conținutul facturii. Cred că se va întâmpla până în vară”, a transmis vicepreședintele ANRE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE