Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Combustibilul cu hidrogen ar putea dubla facturile la energie. Cât de avantajos este pentru mediu

Hidrogenul, care poate fi produs prin supraîncălzirea apei, este adesea prezentat ca o alternativă ecologică la combustibilii fosili, însă încălzirea Europei cu hidrogen ar putea dubla facturile la energie.

Schimbarea tendinței de consum a gazelor, în detrimentul hidorgenului ar putea costa până la 240 de miliarde de euro. Cu toate acestea, energia regenerabilă este o opțiune mult mai ieftină și mai ecologică, potrivit unei investigații realizate de ONG-ul Global Witness

„Europa trebuie să înceteze să mai folosească gaze, dar există o alternativă mai bună la hidrogen : economiile de energie și surse de încălzire a locuințelor, cum ar fi pompele de căldură și încălzirea urbană care utilizează energie electrică regenerabilă”, potrivit Global Witness.

Ce este combustibilul cu hidrogen

Când gazele naturale sunt arse pentru a genera combustibil, acestea produc energie termică și dioxid de carbon care distrug clima și mediul înconjurător.

„Arderea” hidrogenului nu eliberează gaze cu efect de seră, ceea ce îl face un potențial combustibil pentru energie verde.

Dar nu este atât de simplu. Hidrogenul poate fi produs în mai multe moduri, cum ar fi împărțirea apei în atomi de oxigen și hidrogen. Totuși, procedeul ar avea nevoie de energie tradițională, în proporție de 96% din cazuri.

Din acest motiv, a fost alcătutiă o ierarhizare a hidorgenului după cum urmează: hidrogen „verde”, „albastru” și „gri”, în funcție de nivelul de gaze de seră care sunt eliminate după procesul de producție.

Hidrogenul verde este produs folosind energie regenerabilă. Hidrogenul albastru este produs de combustibilii fosili, dar CO2 este captat și stocat. Hidrogenul gri este produs de combustibilii fosili, iar CO2 este eliberat în aer.

Sunt gazele de hidrogen mai scumpe decât cele tradiționale?

Pe măsură ce țările se angajează încet să elimine treptat petrolul și gazele naturale, giganții combustibililor fosili încep să se producă mai mult hidrogen în stare gazoasă. Aceștia favorizează tehnologia datorită asemănărilor sale cu gazul natural; se arde si pentru a produce energie si se transporta prin intermediul unei conducte. Dar comutatorul nu va fi ieftin.

La sfârșitul anului 2021 - ultima perioadă pentru care sunt disponibile date - europenii cheltuiau în medie 67 de cenți pe kilowatt oră de energie.

Războiul Rusiei în Ucraina a crescut de atunci prețurile gazelor – dar hidrogenul dublează costul acestei facturi de dinainte de război.

Global Witness estimează că gospodăriile vor cheltui o medie estimată de 12,5 cenți pe kilowatt oră de energie cu hidrogen până în 2050.

Pentru o casă de dimensiuni medii, aceasta ar reprezenta o factură anuală de hidrogen pentru gospodărie de 1.580 EUR (cu reducere la inflație).

Organizația bazează această estimare pe costul construirii și exploatării infrastructurii cu hidrogen, costuri care ar reprezenta o factură de 240 de miliarde de euro pe o perioadă de 40 de ani.

Această taxă uriașă ar acoperi noile conducte de gaz necesare transportului combustibilului. Dacă sunt luate în considerare costurile precum stocarea și electrolizoarele, tehnologia care creează hidrogen gazos din apă, costurile cresc și mai mult.

Alte studii au susținut această concluzie. Potrivit unui studiu publicat luna aceasta, hidrogenul verde va fi între două și trei ori mai scump decât electrificarea pentru încălzirea locuințelor.

Cine va contribui la tranziția către hidrogen

Companiile de gaze au făcut lobby la Comisia Europeană pentru a-i determina pe consumatorii actuali de gaz, chiar și pe cei care nu intenționează să treacă la hidrogen , să susțină schimbarea.

În 2021, CE a solicitat consultări cu privire la „pachetul său de gaz”. Asociația Germană de Gaze și Apă (DVGW) - care numără aproape 1.900 de utilități ca membri - a susținut că „toți utilizatorii finali de gaze actuali” ar trebui să plătească pentru noua infrastructură. .

Această poziție a fost reluată de Erdgas Schwaben DSO din sudul Germaniei și grupul de lobby italian ANIGAS. De asemenea, este susținut de mulți operatori de sisteme de transport, companiile care conduc gazoductele.

Proiectul de propunere privind pachetul de gaze - lansat în decembrie 2021 - prevede ca țările UE pot permite companiilor care furnizează hidrogen să împartă costurile de infrastructură între consumatorii lor de hidrogen și gaz. Cu toate acestea, astfel de costuri nu pot fi împărțite pentru totdeauna și ar putea fi percepute doar pentru „o treime din perioada de amortizare a infrastructurii în cauză”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE