Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, sprijin de 149 de milioane de euro aprobat de Comisia Europeană pentru producția de hidrogen

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Comisia Europeană a aprobat, luni, o schemă de ajutorare a României în valoare de 149 milioane de euro pentru a sprijini producția de hidrogen din surse regenerabile. Fondurile sunt puse la dispoziție prin intermediul Mecanismului de redresare şi rezilienţă ("MRR").

Scopul măsurii este de a contribui la dezvoltarea hidrogenului din surse regenerabile, conform obiectivelor Strategiei UE pentru hidrogen şi cu Pactul verde al UE. De asemenea, schema va contribui la obiectivele planului REPowerEU de a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia.

"Această schemă în valoare de 149 de milioane euro permite României să îşi consolideze capacităţile de producţie de hidrogen din surse regenerabile, limitând în acelaşi timp posibile denaturări ale concurenţei. Măsura adoptată astăzi va contribui la realizarea Strategiei UE pentru hidrogen şi a ambiţiilor Pactului verde european.

Mai mult decât atât, măsura va ajuta România să înlocuiască gazele naturale, cărbunele şi petrolul din industriile greu de decarbonizat şi din transporturi şi să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili importaţi, în conformitate cu planul REPowerEU", a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Margrethe Vestager, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de Agerpres.

Schema se va desfășura până la 31 decembrie 2023 și va fi finanțată parțial prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României.

Ce investiții pot fi finanțate prin ajutorul de 149 de milioane de euro aprobat de Comisia Europeană pentru producția de hidrogen

Prin această schemă va fi sprijinită construcția de noi instalații pentru producția de hidrogen din surse regenerabile pentru a realiza până la 31 decembrie 2025 de capacități de producție a hidrogenului de cel puțin 100 MW în instalaţii de electroliză care să producă cel puţin 10 000 de tone de hidrogen pe an.

Ajutoarele sunt disponibile întreprinderilor de toate dimensiunile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de hidrogen sau de energie electrică, unităţilor administrativ-teritoriale sau institutelor naţionale de cercetare şi dezvoltare din domeniul energiei, inclusiv asociaţiilor sau parteneriatelor formate de actorii respectivi.

În cadrul schemei, sprijinul va fi acordat sub formă de granturi directe. Valoarea maximă a ajutorului care poate fi acordat fiecărui proiect nu va depăşi 50 de milioane euro, notează sursa citată.

Proiectele vor fi selectată prin intermediul unei proceduri de ofertare transparente. Beneficiarii vor concura pentru cea mai mică valoare a ajutorului pe MW de capacitate de electroliză instalată. Prima cerere de proiecte a fost lansată în luna iunie 2022.

Comisia Europeană a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ("TFUE"), care permite ţărilor UE să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi economice în anumite condiţii, precum şi în temeiul Orientărilor din 2022 privind ajutoarele de stat pentru climă, protecţia mediului şi energie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE