Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Vladimir Putin a dispus demararea procedurilor pentru retragerea definitivă a Rusiei din Tratatul CFE

Publicat de: Euronews

Rusia se pregăteşte să se retragă oficial din Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), la care Moscova îşi suspendase deja participarea, pact negociat în ultimii ani ai Războiului Rece pentru a împiedica oricare dintre alianţele prezente în Europa la acea vreme - NATO şi Pactul de la Varşovia - să acumuleze forţe pentru o ofensivă rapidă, potrivit unui decret al preşedintelui Vladimir Putin publicat de Kremlin miercuri, potrivit DPA şi EFE.

Vladimir Putin l-a desemnat pe viceministrul de externe rus Serghei Riabkov să conducă procesul de denunţare a tratatului semnat în 1990 la Paris şi actualizat în 1999 de ambele camere ale Adunării Federale a Rusiei (Duma de Stat /camera inferioară/ şi Consiliul Federaţiei /camera superioară/), potrivit decretului prezidenţial, potrivit Agerpes.

Proiectul de lege privind retragerea propriu-zisă a Rusiei din CFE nu a fost încă primit de Duma de Stat.

Tratatul a împiedicat Rusia să dețină mai mult armament față de țările europene implicate

Documentul, numit deseori drept 'piatra unghiulară' a securităţii în Europa, a eliminat avantajul cantitativ al Uniunii Sovietice în materie de arme convenţionale în Europa, prin stabilirea unor plafoane egale în ceea ce priveşte numărul de tancuri, vehicule blindate de luptă, artilerie grea, avioane de luptă şi elicoptere de atac pe care NATO şi Pactul de la Varşovia le-ar putea desfăşura între Oceanul Atlantic şi Urali, aminteşte Asociaţia pentru Controlul Armelor.

Tratatul iniţial a fost semnat de 22 de ţări din NATO şi Uniunea Sovietică, dar versiunea actualizată nouă ani mai târziu pentru a reflecta extinderea Alianţei Nord-Atlantice şi destrămarea Pactului de la Varşovia nu a mai fost ratificată de cei 30 de aliaţi de atunci şi a fost acceptată doar de Rusia, Belarus, Kazahstan şi Ucraina, deşi aceasta din urmă nu a depus niciodată instrumentul de ratificare.

SUA şi partenerii lor din NATO au refuzat să ratifice noul tratat până când Rusia nu va respecta mai întâi noile plafoane stabilite la armamentul greu şi documentele politice care stabileau angajamente suplimentare pentru statele părţi cu privire la viitoarele desfăşurări de armament, inclusiv angajamentele Rusiei de a-şi retrage armele şi forţele militare din Georgia şi Republica Moldova.

La începutul anului, Rusia şi-a suspendat participarea la tratatul New START de control al armelor nucleare, ultimul tratat major de dezarmare încă valabil între Rusia şi SUA, notează DPA.

Moscova avertizase la începutul lunii martie că nu îşi va reexamina suspendarea participării sale la acest ultim pact până când SUA nu îsi vor schimba politica faţă de Ucraina, conform unei declaraţii făcute de ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE