Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul bebeluş cu ADN de la trei persoane s-a născut în Marea Britanie

Publicat de: Euronews

Primul bebeluş cu ADN de la trei persoane s-a născut în Marea Britanie, după ce medicii au efectuat o procedură inovatoare de fertilizare in vitro care are drept scop să prevină moştenirea de către copii a unor boli incurabile, relatează miercuri dpa, citată de Agerpres.

Majoritatea ADN-ului copilului provine de la cei doi părinţi, iar aproximativ 0,1% provine de la o a treia persoană - o femeie.

Această tehnică ştiinţifică este concepută pentru a preveni naşterea copiilor cu boli mitocondriale devastatoare.

Acestea sunt tulburări pe termen lung, genetice şi adesea moştenite, care apar atunci când mitocondriile nu reuşesc să-şi îndeplinească funcţia de producere de energie vitală pentru celulele din organism.

Aceste boli pot fi foarte grave şi adesea fatale

La copii, simptomele pot include probleme de creştere, un tonus muscular scăzut, slăbiciune, spasme şi încetinirea dezvoltării sau o deteriorare lentă.

Unele familii au pierdut mai mulţi copii din cauza bolilor mitocondriale moştenite, astfel că noua tehnică, cunoscută sub numele de tratament de donare mitocondrială (MDT), o formă modificată de fertilizare in vitro, este considerată singura lor şansă de a avea un copil sănătos.

ADN-ul provenit de la cea de-a doua femeie afectează doar mitocondriile şi nu și alte trăsături esenţiale ale copilului, precum aspectul.

Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat oficial Terapia de substituţie mitocondrială (MRT) după ce Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie a dat undă verde procedurii în 2017.

Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie (HFEA) din Marea Britanie a anunţat că "mai puţin de cinci copii" s-au născut în Marea Britanie folosindu-se această procedură inovatoare, însă nu au fost făcute publice alte detalii, pentru a le proteja identitatea.

În 2018, HFEA a acordat medicilor de la Centrul de Fertilitate din Newcastle permisiunea de a implementa acest tratament în cazul a două femei.

"Tratamentul de donare mitocondrială oferă familiilor cu o boală mitocondrială severă moştenită posibilitatea de a avea un copil sănătos", a declarat Peter Thompson, directorul executiv al HFEA.

"Marea Britanie a fost prima ţară din lume care a permis tratamentul de donare mitocondrială într-un cadru reglementat", a adăugat el.

"Toate solicitările de tratament sunt evaluate individual pe baza criteriilor prevăzute de lege şi numai după o opinie de la experţi independenţi. Tratamentul de donare mitocondrială este încă la început, iar HFEA continuă să revizuiască evoluţiile clinice şi ştiinţifice", a precizat acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE