Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, declin al natalității. Doar 21% dintre cuplurile din România își doresc să aibă un copil curând

Situația natalității în România îngrijorează nu doar statisticienii, ci și medicii. Peste 16 la sută dintre cupluri au probleme medicale, iar programul guvernamental de fertilizare in vitro are pe listele de așteptare 3.000 de solicitanți. Anul trecut, Romania a avut cei mai puțini copii născuți din anul 1888.

Lupta cu infertilitatea

Corina are astăzi 41 de ani și patru copii. De profesie economistă, și-a dorit să atingă un confort financiar înainte de a deveni mamă. Din păcate, atunci a aflat și că are probleme de fertilitate. A urmat o lungă perioadă de tratament și procedura de fertilizare in vitro.

”Au fost câteva luni bune de tratament, dar acum privind în spate îmi dau seama că pentru noi a fost mult mai ușor decât pentru alte cupluri care încearcă multe proceduri, mulți ani. După ce i-am avut pe amândoi am zis ca e ok, suntem bine, nu mai facem alt tratament și a apărut sarcina naturală cu gemeni,” a explicat Corina Gheorgala, fostă pacientă FIV.

”Lupta cu infertilitatea este o luptă foarte grea. Chiar dacă am început devreme la 26-27 de ani aproximativ, abia la 34 de ani am născut fetită prin FIV, după 8 FIV, 6 inseminări și 2 sarcini pierdute,” a declarat Cerasela Diaconu, fostă pacientă FIV.

Studiile arată că doar 20 la sută dintre cupluri își doresc un copil cât mai curând, iar procentul este în scădere dramatică  în ultimii ani. Soluția guvernului pentru declinul demografic al României este subvenționarea procesului de Fertilizare in Vitro, după model occidental. Astfel, femeilor între 20 și 45 de ani, li se oferă un voucher de 3.000 de euro. 

Vouchere pentru femei

”Am primit peste 11 mii de solicitări și ne bucurăm, iar acestea vin în continuare. Trei mii sunt deja eligibile, o mie deja sunt semnate contractele. Problema stresului este una foarte mare în cazul acestor cupluri, de asemenea problema financiară este una ridicată și reticențe care țin inclusiv de ordin medical,” a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei.

”Tot mai multe cupluri, o imensă parte, rămân în România să facă aceste proceduri, nu știu neapărat dacă datorită programului, cât datorită încrederii pe care au câștigat-o în acești ani în clinicile românești,” a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Asociației pentru Reproducere Umană din România.

Potrivit datelor INS, anul trecut România a înregistrat un record negativ de nașteri, doar 170.000, cu 30 de mii mai puțin decât în anul precedent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE