Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Natalitatea, în scădere la nivel global. Care sunt explicațiile găsite de experți pentru acest fenomen

Natalitatea a ajuns o problemă nu doar în Europa, ci la nivel global. Pandemia a influențat semnificativ scăderea natalității în țări precum Spania, Italia și Portugalia, dar specialiștii ne spun că există și alte motive pentru care populația este în declin.

Motivele acoperă mai multe categorii

Specialiștii spun că la nivel global s-a observat acest trend în care tinerii se axează mult mai mult pe carieră. Formarea unei familii nu mai este văzută drept o obligație, cum era în trecut. Mai mult decât atât, este vorba și de motive pur economice. Mulți tineri se tem că nu și-ar permite să întrețină un copil din punct de vedere financiar.

O altă problemă acută este însă infertilitatea. De exemplu, în România, 1 din 5 cupluri se confruntă cu această problemă.

Un studiu recent ne arată că cele mai eficiente politici de creștere a natalității sunt concediul plătit, accesul la serviciile de maternitatea și beneficiile financiare după naștere.

Franța, cea mai mare natalitate din UE 

Franța se află pe primul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de natalitate, cu o rată de 1,87. Mult peste media UE de 1,52. Alocația în Franța începe de la 130 de euro și poate să ajungă până la aproximativ 500 de euro în funcție de numărul de copii și venituri.

Când vine vorba de România, deși alocațiile au fost majorate la 600 de lei pentru copiii până în 2 ani, și 243 de lei pentru cei între 2 și 18 ani, mulți părinți susțin că acești bani nu ajung nici măcar pentru laptele copilului. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că astfel de situații transformă nu doar populația din România, ci din întreaga Europa va fi una mult prea îmbătrânită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE