Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu spune că Israelul se va descurca singur dacă SUA se opun asaltului de la Rafah

Premierul Benjamin Netanyahu i-a spus vineri celui mai înalt diplomat american că Israelul este pregătit să "acționeze singur" dacă Washingtonul se opune planurilor sale de asalt asupra Rafah, orașul din Gaza unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni strămutați, potrivit Reuters.

Blinken s-a întâlnit față în față cu Netanyahu în timpul unei misiuni de pace în Orientul Mijlociu, într-un moment de tensiune evidentă în relațiile americano-israeliene, cu puține precedente în alianța lor de 75 de ani.

Netanyahu a declarat că i-a spus lui Blinken că apreciază sprijinul SUA în lupta sa împotriva Hamas și că Israelul recunoaște că trebuie să protejeze civilii.

Cu toate acestea, el a reiterat planurile de a pătrunde în Rafah, împotriva gardului de la granița sudică a teritoriului, unde peste un milion de locuitori din Gaza s-au refugiat în adăposturi improvizate.

"Am mai spus că nu avem cum să învingem Hamas fără a intra în Rafah și a elimina restul batalioanelor de acolo. Și i-am spus că sper că vom face acest lucru cu sprijinul SUA, dar dacă va trebui - o vom face singuri", a spus el într-o declarație video pentru reporteri.

Israel: Rafah este ultimul bastion pentru militanții Hamas

Israelul spune că Rafah este ultimul bastion pentru militanții Hamas și că are un plan de evacuare a civililor înainte de un atac. Washingtonul spune că un asalt terestru ar fi o "greșeală" și ar cauza prea multe daune celor strămutați acolo.

Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului de la înființarea sa în 1948, oferă miliarde de dolari pe an în ajutor militar și își folosește în mod regulat influența diplomatică pentru a proteja interesele israeliene.

În cel mai recent duel diplomatic din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Rusia și China au respins prin veto o rezoluție propusă de SUA, care cerea o încetare imediată a focului în Gaza și un acord de luare de ostatici între Israel și Hamas.

Textul a reflectat o înăsprire a poziției Washingtonului față de Israel - Washingtonul a avut anterior în timpul războiului o aversiune față de cuvântul "încetare a focului" - dar Moscova și Beijingul au spus că nu ar fi suficient pentru a limita Israelul.

Ele susțin un text alternativ despre care Washingtonul spune că nu este suficient de puternic pentru a împinge Hamas spre o diplomație continuă. Se spune că Franța ar lucra, de asemenea, la o rezoluție alternativă.

În Gaza, Israelul a afirmat vineri că a ucis sau a capturat sute de luptători Hamas într-o operațiune de cinci zile la complexul spitalului Al Shifa, una dintre singurele unități medicale care funcționează măcar parțial în nordul țării. Hamas și personalul medical neagă prezența luptătorilor acolo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE