Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alți 11 români au fost evacuați din Gaza. Netanyahu a vorbit cu Biden și va trimite o delegație la Washington, pentru negocieri

Israelul a mai obținut un succes în războiul cu Hamas și a reușit să elibereze alți ostatici. Printre aceștia se află și 11 români. Ministerul român de Externe a anunțat că aceștia vin spre țară, cu plecare din Cairo (Egipt).

Diplomația română menționează că ei au plecat din Gaza prin punctul de frontieră Rafah și au fost preluați de echipa consulară mobilă din Egipt.

De la izbucnirea războiului, 313 cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați din Fâșia Gaza, după constituirea unei celule de criză.

11 români eliberați. Netanyahu discută cu Biden

Între timp, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vorbit la telefon cu președintele american, Joe Biden, despre situația din Orientul Mijlociu. Asta în timp ce presa mondială scrie că Israelul ar fi dispus să înceteze focul timp de șase săptămâni în schimbul eliberării a 40 de ostatici. Și că șeful Mossad ar fi cel care va prezenta planul cu ocazia unei vizite în Qatar.

Președintele american, Joe Biden, i-a transmis premierului israelien că orice ofensivă israeliană la Rafah ar fi „o greșeală” și că este „profund îngrijorat”. Așa că Benjamin Netanyahu a fost de acord să trimită o delegație la Washington pentru a discuta pe această temă.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Am vorbit în această seară cu președintele Statelor Unite, Joe Biden. Am vorbit despre ultimele evoluții ale războiului, inclusiv angajamentul Israelului de a atinge toate obiectivele războiului: eliminarea Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor noștri și promisiunea că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel - oferind în același timp ajutorul umanitar necesar care ajută la atingerea acestor obiective."

Situația civililor din Gaza este critică, iar foametea este iminentă, avertizează atât oficialii europeni, cât și șeful ONU.

Josep Borrell, Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă: "Nu putem să stăm deoparte și să privim cum palestinienii mor de foame. Ce vom face? Foametea nu este un dezastru natural, nu este o inundație, nu este un cutremur, este în întregime provocată de oameni. De către cine? Să îndrăznim să o spunem, de către cine?"

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "Mai mult de jumătate dintre palestinienii din Gaza, 1,1 milioane de oameni, şi-au epuizat rezervele de hrană şi se confruntă cu o foamete catastrofală. Acesta este cel mai mare număr de persoane care se confruntă cu foame catastrofală înregistrat vreodată de sistemul Integrat de Clasificare a Securității Alimentare - oriunde, oricând."

Între timp, Israelul își continuă operațiunea și bombardamentele. Forțele israeliene au prezentat imagini din timpul unui raid asupra Spitalului Shifa din Fâșie, pe care spun că militanții îl folosesc ca bază. Armata statului evreu a declarat că a ucis un comandant Hamas care se ascunsese în centrul medical, dar și că un soldat isrealian a fost ucis în operațiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE