Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de mii de oameni în stradă, în Israel. Oamenii sunt furioși pe modul în care Netanyahu a gestionat războiul cu Hamas

Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Tel Aviv pentru a cere un acord de eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas și pentru organizarea de noi alegeri. Oamenii sunt furioși pe modul în care premierul Netanyahu și guvernul său au gestionat războiul împotriva Hamas. Pe de altă parte, Israel va trimite în Qatar o delegație condusă de șeful serviciilor secrete, Mossad, pentru negocieri în vederea obținerii unui acord temporar de încetare a focului. 

120 de ostatici au fost eliberați în timpul unei încetări a focului din noiembrie anul trecut, însă trei au fost uciși accidental de forțele israeliene, în timpul unei operațiuni de salvare.

”Vrem ca acest guvern să ne ia în serios și să demisioneze. Și vrem ca țara noastră să fie pentru oameni și nu pentru un mic grup de dictatori care se cred centrul universului, care cred că totul le aparține”, spune un protestatar. 

”Lucrurile trebuie să se oprească chiar acum, trebuie să avem un tratat de pace, trebuie să acceptăm un tratat de pace, trebuie să returnăm ostaticii și trebuie să stabilim o autoritate guvernamentală pe care să ne putem baza în Gaza, astfel încât să putem relua relațiile pașnice între noi și Gaza și între toate statele din jur. Ceea ce ne dorim cu adevărat este pacea”, a explicat un altul. 

Protestatarii, dispersați cu tunuri cu apă

Pentru a îndepărta mulțimea, poliția a folosit tunuri cu apă.  Acum, familiile se concentrează să îi aducă acasă pe ostaticii rămași în mâinile grupării Hamas. Dintre aceștia, cel puțin 34 sunt morți, potrivit guvernului israelian.

Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că a aprobat un plan de atac asupra orașului Rafah din Fâșia Gaza. Aliații și criticii occidentali l-au somat pe Netanyahu să nu facă acest lucru, de teamă că vor fi victime masive în rândul civililor. 

Între timp, o navă care a plecat din Cipru încărcată cu aproximativ 200 de tone de alimente a acostat cu succes în Gaza. Misiunea ei a fost să inaugureze un coridor umanitar. Războiul a fost declanșat de atacul Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie anul trecut. Atunci au fost uciși 1.200 de israelieni și aproximativ 250 au fost luați ostatici. De atunci, contraatacul Israelului a ucis peste 31.000 de palestinieni din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE