Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport al serviciilor de informații americane: Coaliția lui Netanyahu „ar putea fi în pericol”

O nouă evaluare din partea serviciilor americane de informații, publicată luni, arată că premierul israelian Benjamin Netanyahu, ar putea pierde puterea în viitorul apropiat.

Guvernul lui Netanyahu, în pericol

Raportul privind evaluarea anuală a amenințărilor (așa numitul NIE - National Intelligence Estimates) exprimă îndoieli cu privire la viziunea Israelului în ceea ce privește sfârșitul războiului contra Hamas și spune că alianța de dreapta a lui Netanyahu „ar putea fi în pericol”.

„Neîncrederea în capacitatea lui Netanyahu de a guverna s-a adâncit și s-a extins în rândul publicului și ne așteptăm la proteste de amploare”, se arată în raport. „Un guvern diferit, mai moderat, este o posibilitate”, continuă raportul citat de New York Times.

Autorii raportului spun că Israelul va continua să lupte pentru a-și atinge obiectivul – „distrugerea Hamas” - dar acest obiectiv nu poate fi atins în viitorul apropiat

„Probabil că Israelul se va confrunta cu o rezistență armată persistentă din partea Hamas în anii care vor urma, iar armata se va lupta să neutralizeze infrastructura subterană a Hamas, care permite insurgenților să se ascundă și să ia prin surprindere forțele israeliene”, se arată în raport.

Tensiunile dintre președintele Biden și Netanyahu s-au amplificat în ultimele zile din cauza operațiunilor militare planificate de Israel la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. Preşedintele american a declarat sâmbătă că Benjamin Netanyahu "face mai mult rău decât bine Israelului" prin felul în care duce războiul în Gaza. În replică, premierul israelian a spus că președintele american "se înşală".

William J. Burns, directorul CIA, s-a întors sâmbătă din cea de-a opta sa călătorie peste hotare pentru a negocia eliberarea ostaticilor. Oficialii americani sperau să obțină un acord până la începutul Ramadanului, dar acest termen a fost depășit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE