Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul a lansat o operațiune militară împotriva numărului doi al aripii armate a Hamas

Armata israeliană a lansat un atac aerian în Fâşia Gaza împotriva numărului doi al aripii armate a Hamas, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al acesteia, fără a putea spune imediat dacă el a fost ucis, notează AFP.

"În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, (...) avioane de luptă au atacat o bază subterană a liderilor Hamas în centrul Fâşiei Gaza, lângă Nuseirat", care era "folosită de doi lideri de rang înalt ai organizaţiei, (printre care) Marwan Issa", numărul doi al Brigăzilor al-Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat contraamiralul Daniel Hagari.

"Examinăm în continuare rezultatele loviturii" şi, "când vom fi sigur că ştim, o vom spune şi vom informa populaţia", a adăugat el.

Nu existau ostatici în zona loviturii, a mai spus purtătorul de cuvânt al armatei, citând serviciile israeliene de informaţii.

Liderii de vârf ai Hamas "sunt toţi oameni morţi, îi vom prinde pe toţi", a declarat luni prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu într-un mesaj video.

Cine e Marwan Issa

Marwan Issa, născut în 1965, este adjunctul lui Mohammed Deif, şeful Brigăzilor al-Qassam.

Cei doi au fost incluşi în decembrie de Uniunea Europeană pe lista neagră sancţionând persoanele sau organizaţiile implicate în acte "teroriste". Pe această listă a fost adăugat în ianuarie Yahya Sinwar, liderul mişcării islamiste palestiniene din Gaza, considerat arhitectul atacului din 7 octombrie asupra Israelului.

Media palestiniene au raportat în decembrie că fiul lui Marwan Issa, Mohammed, a fost ucis într-un atac israelian.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat de atacul sângeros al Hamas în Israel pe 7 octombrie, care a făcut 1.160 de morţi, în principal civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP bazat pe date oficiale. Potrivit Israelului, 130 de ostatici, dintre care 31 se crede că au murit, se află în continuare în Fâşia Gaza din cele aproximativ 250 de persoane răpite pe 7 octombrie.

Operaţiunea militară lansată în represalii de către Israel s-a soldat cu peste 31.000 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE