Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Divergențe între Biden și Netanyahu. Premierul israelian spune că președintele SUA ''se înşală'' atunci când critică războiul din Gaza

Preşedintele american Joe Biden, care a criticat modul în care se desfăşoară războiul din Gaza, "se înşală", a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, într-un interviu acordat duminică publicaţiei Politico, informează AFP.

Preşedintele american a declarat sâmbătă că Benjamin Netanyahu "face mai mult rău decât bine Israelului" prin felul în care duce războiul în Gaza.

"Nu ştiu exact ce voia să spună preşedintele (american), însă dacă el intenţiona să zică prin aceasta că eu duc o politică personală împotriva dorinţei majorităţii israelienilor şi că eu mă poziţionez împotriva intereselor Israelului, atunci el se înşală asupra acestor două puncte", a estimat Netanyahu.

"În primul rând, eu nu duc o politică privată, aceasta este o politică susţinută de o majoritate zdrobitoare de israelieni. Ei susţin acţiunea pe care noi am întreprins-o pentru a distruge batalioanele teroriste ale Hamas", a continuat Netanyahu.

"Ei susţin de asemenea poziţia mea conform căreia noi trebuie în mod categoric să respingem tentativa de a ne fi impus un stat palestinian", a adăugat el, în condiţiile în care o soluţie cu două state este promovată internaţional.

"Israelienii înţeleg că în caz contrar noi vom avea o reeditare a masacrului din 7 octombrie, ceea ce ar dăuna Israelului, palestinienilor, păcii în Orientul Mijlociu", a declarat Netanyahu.

"Prin urmare, a spune că politica mea este una personală şi că eu nu sunt susţinut de israelieni este fals", a subliniat el, reiterând că "marea majoritate a israelienilor sunt mai uniţi decât oricând înainte şi înţeleg ce este important pentru Israel".

Biden, tot mai nemulțumit de Netanyahu

Preşedintele american, din ce în ce mai nemulţumit de aliatul său israelian şi criticat în rândurile alegătorilor democraţi pentru sprijinul său până acum neclintit pentru politica dusă de Israel, a avut sâmbătă cuvinte neobişnuit de dure la adresa lui Netanyahu.

"El are dreptul de a apăra Israelul, el are dreptul de a continua să atace Hamas. Însă trebuie, trebuie, trebuie ca el să fie mai atent cu vieţile nevinovate pierdute din cauza unor acţiuni întreprinse", a cerut preşedintele american într-un interviu pentru canalul MSNBC, adăugând: "În opinia mea, el face mai mult rău decât bine Israelului".

Joi, după un discurs în Congres, microfoane au captat o conversaţie neoficială în care Biden a declarat, cu privire la necesitatea de a creşte ajutorul umanitar pentru Gaza: "Ar trebui ca el să-şi bage asta în cap".

Războiul a fost declanşat de un atac sângeros întreprins de Hamas în Israel pe 7 octombrie şi care a făcut circa 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP pe baza unor cifre oficiale.

Operaţiunea militară israeliană de represalii în Gaza a făcut 31.045 de morţi în Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al mişcării islamiste palestiniene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE