Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sute de mii de oameni suferă de foame, în Fâșia Gaza. Occidentul face eforturi pentru a trimite pe mare ajutor umanitar

Occidentul depune mari eforturi pentru a putea trimite provizii în Fâșia Gaza, regiunea devastată de luptele duse între armata Israelului și gruparea teroristă Hamas. O navă încărcată cu ajutor umanitar este pregătită să plece dintr-un port din Cipru spre Fâșia Gaza, pentru a testa un nou coridor. Până atunci, Statele Unite, Iordania și alți parteneri parașutează provizii în regiune. 

”Eu îmi cresc copiii singură. Vreau să le dau ceva de mâncare. Este o rușine! O rușine!”, a mărturisit o localnică.

”Produsele nu ajung la noi, ele cad în mare și sunt înghițite de ape. Localnicii nu primesc nimic. Nu avem transport, drumurile sunt distruse. Trebuie să fie identificată o nouă metodă de distribuire a ajutorului umanitar”, a mai spus un localnic. 

Între timp, o navă a armatei americane a pornit spre Fâșia Gaza. Aceasta este dotată cu echipament pentru construirea unui dig temporar se îndreaptă spre Gaza. O mie de militari americani vor construi un debarcader, dar totul va fi gata în tocmai două luni. Forțele armate americane au subliniat că soldații implicați în această misiune nu vor călca pe țărm, pentru ca Statele Unite să nu fie acuzate că se implică în conflictul dintre Israel și Hamas. 

Și Uniunea Europeană testează o cale maritimă pentru a trimite convoaie umanitare în Fâșia Gaza. O navă a organizației umanitare Open Arms se află în portul Larnaca din Cipru, gata să pornească în larg. Cu acest transport, în Fâșia Gaza ar putea ajunge două sute de tone de alimente.  Gaza nu are un port funcțional, iar apele din jur sunt prea puțin adânci pentru navele mari.

Peste două milioane de locuitori ai Fâșiei Gaza au supraviețuit datorită ajutoarelor umanitare și înainte de război. Atunci, în regiune ajungeau zilnic 500 de camioane. Acum, cu luptele care se dau între armata israeliană și teroriștii Hamas, transportul terestru este extrem de dificil. ONU avertizează că un sfert din populație din populația Fâșiei Gaza nu are ce mânca. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE