Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel puţin 103 jurnalişti au fost ucişi în războiul din Fâşia Gaza

Cel puţin 103 jurnalişti au fost ucişi în războiul din Fâşia Gaza de când armata israeliană a lansat bombardamente asupra enclavei palestiniene şi ofensiva militară asupra grupării Hamas, în urma atacului pe care aceasta din urmă l-a efectuat în sudul Israelului pe 7 octombrie, a anunţat joi organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), relatează agenţia EFE.

"Aceşti 103 jurnalişti nu sunt numere, sunt 103 voci pe care Israelul le-a redus la tăcere, 103 martori în minus ai catastrofei care se desfăşoară în Palestina, 103 vieţi stinse", a semnalat directorul general al RSF, Christophe Deloire.

Acest bilanţ, remarcă Deloire, demonstrează că "niciun jurnalist nu este în siguranţă în Fâşia Gaza şi că masacrul nu a încetat", prin urmare el a reiterat apelul "urgent" al organizaţiei RSF de a fi protejaţi jurnaliştii rămaşi să lucreze în Fâşia Gaza.

Dintre cei 103 jurnaliști, 12 au murit în timp ce transmiteau informații

Dintre cei 103 jurnalişti ucişi, 91 sunt bărbaţi şi 12 femei, iar 22 au murit în timp ce-şi exercitau activitatea, mulţi fiind identificaţi în mod clar ca jurnalişti când au fost ucişi pe teren.

RSF a denunţat de două ori către Curtea Penală Internaţională (CPI) "crimele" comise de Israel împotriva jurnaliştilor în Fâşia Gaza.

Tot joi, agenţiile Reuters şi France Presse au anunţat că analizele lor efectuate separat au concluzionat că în luna octombrie două obuze trase de un tanc israelian au ucis un jurnalist al Reuters şi au rănit doi reporteri ai France Presse în sudul Libanului. Conform acestor analize, tancul israelian Merkava a ochit de la o distanţă de 1,3 kilometri locul unde se aflau jurnaliştii, deşi aceştia purtau echipamentul ce-i identifica drept membri ai presei.

Succesiunea celor două lovituri, la un interval de 37 de secunde, demonstrează că ele au fost ţintite, notează France Presse. O fotoreporteră a acestei agenţii, Christina Assi, în vârstă de 28 de ani, are un picior amputat în urma rănilor suferite după atacul efectuat de tancul israelian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE