Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gaza, cinci luni de război. Un sfert din populație suferă de foame, avertizează ONU

Au trecut cinci luni de război în Fâșia Gaza. Cinci luni care au lăsat o mare parte din teritoriu în ruine și au dus la o catastrofă umanitară. Între timp, presiunea internațională este tot mai mare, pentru ca Israelul și gruparea Hamas să ajungă la un armistițiu.

Israel-Hamas, cinci luni de război

Blocada aproape totală impusă de Israel asupra Fâșiei Gaza și confruntările permanente au făcut  imposibilă livrarea de provizii. Organizația Națiunilor Unite avertizează că un sfert din populația enclavei rabdă de foame.

Localnic: „Nu există hrană, nu există carne, nu există orez, nu există mâncare, nu există pește sau pui, și nu putem găti o masă bună. Nu există nimic. Prețul unei verze este de 20 de șekeli, prețul unui pui este de 70 de șekeli. De unde să luăm banii?”

Statele Unite, Qatar și Egipt au încercat săptămâni întregi să negocieze un acord prin care Hamas să elibereze până la 40 de ostatici în schimbul unei încetări a focului de șase săptămâni. Însă, până în prezent, discuțiile nu au avut rezultat.

Localnică: „Mâncăm micul dejun. Îi aduc fiecăreia dintre fiicele mele câte o bucată de pâine pentru a se simți puțin sătulă. Nu putem mânca nimic, nu există mâncare sănătoasă. Toată mâncarea noastră ne aduce boli. Nu există mâncare care să îmi permită să îmi alăptez copilul. Nu pot să-i cumpăr lapte”.

Israelul a început ofensiva în Fâșia Gaza după ce militanții Hamas au luat cu asalt granița sudică a Israelului pe 7 octombrie 2023 și au ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, numărul palestinienilor uciși s-ar apropia de 31.000.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE