Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este sistemul de avertizare timpurie "Cod Roșu" pe care Israelul vrea să îl furnizeze Ucrainei

Israelul analizează termenii în care ar urma să livreze Ucrainei un sistem de avertizare timpurie pentru a se apăra de rachetele lansate de ruși, după cum a precizat Gilad Erdan, reprezentantul permanent al Israelului la ONU.

Sistemul respectiv se numește Tzeva Adom, termen care, în limba ebraică, înseamnă "Cod Roșu".

Ce este Tzeva Adom. Sistemul ar urma să fie livrat de Israel în Ucraina

Nu este vorba despre un sistem de apărare antirachetă, ci un sistem de alarmare. Este un sistem radar folosit de armata israeliană IDF în orașele din proximitatea Fâșiei Gaza, încă de la sfârșitul anilor 1990, și este foarte performat, cu o capacitate de a apăra întregul teritoru al țării.

Atunci când detectează o lansare de rachetă, sistemul Tzeva Adom declanșează automat și sistemul public de avertizare din toate zonele proxime, printr-o voce care face anunțul de patru ori. Sunt activate, totodată, și telefoanele mobile cu Androi și iOS, printr-o aplicație, iar sistemul este proiectat nu doar să anunțe atacul, ci și să urmărească traiectoriile rachetelor, să indice zonele potențial afectate și să le indice oamenilor cât timp ar trebui să stea în adăposturi.

Anunțul se repetă până când sistemul Cod Roșu nu mai detectează alte lansări de rachete.

Acest sistem a fost și subiectul unui documentar axat pe modul în care copiii reacționează la o asemenea alertă. În războiul din 2014, din Israel, în timpul operațiunii "Protective Edge" (8 iulie - 26 august 2014), a fost cea mai descărcată aplicație.

Militarii ucraineni ar urma să fie instruiți de cei israelieni pentru utilizarea sistemului Tzeva Adom, aspect la care se lucrează acum.

Relația israeliano-rusă ar fi "aruncată în aer"

Prima dată când s-a avut în vedere furnizarea acestui sistem către ucraineni a fost vara trecută, când se discuta despre instruirea militarilor ucraineni în Polonia. La acea vreme, ambasadorul ucrainean în Israel spunea că sistemul va fi transferat deocamdată în cadrul unui program-pilot și că va fi adaptat pentru ceea ce se întâmplă în Ucraina. Kievul a solicitat Israelului acest sistem încă de la începutul războiului cu Rusia.

În prezent, Israelul trimite Ucrainei echipamente defensive și de colectare a informațiilor, precum și ajutor umanitar. Însă israelienii au respins atunci cererile Ucrainei de a furniza arme ofensive, de teamă să nu creeze probleme la Moscova. Guvernul de la Tel Aviv nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale primite de Rusia, pentru că nu a vrut "să provoace".

Însă acest demers ar urma să "arunce în aer" relația Israelului cu Rusia, după cum menționează publicația Business Insider, mai ales că, de când a început războiul din Ucraina, israelienii au menținut un contact diplomatic decent cu rușii. Cu toate acestea, Israelul a oferit până acum Ucrainei "peste 100 de tone metrice de echipament umanitar", așa cum a precizat Gilad Erdan.

Anunțul furnizării acestui echipament Ucrainei vine în contextul în care Rusia tocmai a găzduit "o întâlnire intra-palestiniană" la Moscova. Reprezentanții Hamas și cei ai Jihadului Islamic au mers la Moscova pentru a ajuta "diferitele forțe palestiniene să convină să se unească politic", așa cum a declarat ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, citat de TASS.

Este știut faptul că Rusia susține Iranul și gruparea Hezbollah, cea care este aliată cu Hamas. De altfel, relațiile de reciprocitate vizează și vânzarea de drone iraniene Shahed către Rusia, drone care sunt folosite în războiul din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE