Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia vrea să găzduiască noi negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Lavrov susține că rușii nu vor ataca altă țara europeană

Turcia i-a propus ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, să găzduiască noi negocieri de pace ruso-ucrainene, în momentul în cele două țări aflate în conflict vor fi pregătite pentru discuții. Propunerea a fost făcut, vineri, în timpul Forumului Diplomatic de la Antalya, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Serghei Lavrov s-a întâlnit cu ministrul turc de Externe. Hakan Fidan i-a propus că Turcia este dispusă să găzduiască noi tratative, după cele purtate la Istanbul în martie 2022, la câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina. Negocierile de pace s-au încheiat atunci fără rezultat.

Și președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amintit vineri despre acele discuții, despre care au spus că au reprezentat o ”mare oportunitate”. Liderul turc a dat de înțeles că negocierile au fost sabotate, fără a oferi, însă, alte detalii.

Erdogan a precizat miercuri că sprijină "în principiu" planul de pace în zece puncte prezentat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în 2022, dar a cerut ”mai multă diplomaţie”.

Ce prevede planul de pace în 10 puncte, propus de Ucraina

Planul propus de Zelenski prevede retragerea tuturor militarilor ruși de pe teritoriul ucrainean, restabilirea granițelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. În schimb, Rusia consideră aceste puncte drept o cerere de capitulare, motiv pentru care a respins planul.

Kremlinul a mai cerut Kievului să accepte pierderea peninsulei Crimeea și a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia. De asemenea, le-a reproșat oficialilor ucraineni că s-au retras de la negocierile de pace din martie 2022, în urma solicitării Washingtonului, notează sursa citată.

De altfel, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a salutat inițiativa Turciei de a găzdui noi negocieri de pace, însă a atras atenția că deocamdată nu s-au modificat condiţiile ”operaţiunii militare speciale”, termenul folosit de Vladimir Putin pentru a se referi la războiul din Ucraina.

Șeful diplomației ruse nu a ratat oportunitatea de a acuza Statele Unite pentru recentele atacuri ucrainene asupra unor ținte pe teritoriul rus, în special rafinării şi depozite petroliere,

Lavrov consideră că atacurile ”nu puteau fi efectuate fără participarea experţilor americani”. În plus, oficialul rus susține că în Ucraina nu sunt doar mercenari străini, ci şi militari profesionişti, inclusiv din SUA, Marea Britanie şi Franţa, care asistă armata ucraineană în folosirea unor arme cum ar fi dronele şi rachetele.

Serghei Lavrov: Europa a devenit principala victimă a politicii de atragere a Ucrainei în NATO

De asemenea, Serghei Lavrov a dat asigurări că Rusia nu are nicio intenție de a ataca vreo altă țară din Europa de Est, cu toate că, la sfârșitul anului 2023, șeful Armatei Belgiei și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibilele amenințări ruse la adresa Republicii Moldova și a țărilor baltice.

”Nu avem astfel de planuri şi nici nu putem avea. Însă americanii au. Pentru că ei simt că Europa se îndepărtează de ei. Europa a devenit principala victimă a politicii de atragere a Ucrainei în NATO", consideră şeful diplomaţiei ruse.

Oficial american, despre planurile lui Putin: Nu se va opri. Va continua cu acţiuni şi mai agresive în regiune

În plus, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat la o audiere într-o comisie a Congresului SUA, că dacă Ucraina va pierde războiul cu Rusia, următoarele ameninţate vor fi statele baltice şi există riscul unui război direct între Rusia şi NATO.

"Ştim că dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin reuşeşte aici (în Ucraina), el nu se va opri. Va continua cu acţiuni şi mai agresive în regiune. Iar alţi lideri din lume, alţi autocraţi vor vedea asta şi vor fi încurajaţi de faptul că acest lucru s-a întâmplat şi că noi nu am reuşit să sprijinim o democraţie", a susţinut şeful Pentagonului în faţa Comitetului pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor.

"Dacă eşti un stat baltic, eşti cu adevărat îngrijorat dacă nu cumva vei fi următorul. Ei îl cunosc pe Putin. Ei ştiu de ce este el capabil. Şi, sincer, dacă Ucraina cade, chiar cred că NATO va fi într-o luptă cu Rusia", a adăugat Austin în intervenţia sa menită să îi convingă pe congresmeni să aprobe noul ajutor de peste 60 de miliarde de dolari cerut de preşedintele Joe Biden pentru Ucraina, dar în continuare blocat de republicani în Camera Reprezentanţilor, după ce a fost aprobat de Senatul majoritar democrat.

Solicitat să comenteze aceste afirmaţii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că "este vorba despre o nouă declaraţie extrem de iresponsabilă", din seria celor care au venit în ultimele zile dinspre "diferite capitale europene, iar acum şi de peste Ocean". Declaraţii de acest fel "agravează tensiunile, deşi se părea că nu pot fi agravate şi mai mult", a completat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE