Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Pentagonului a precizat ce se va întâmpla dacă Ucraina va pierde războiul cu Rusia

Ucraina are în continuare dificultăți pe front, în războiul cu Rusia, în special din cauza lipsei de muniție și armament. Dar ucrainenii rezistă momentan, fără însă a putea emite pretenții de contraofensivă în acest moment.

Pentru că un război este imprevizibil, sunt luate în calcul tot felul de scenarii. În acest sens, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, spune că, dacă Ucraina pierde, atunci Vladimir Putin va ataca o țară NATO. Austin a precizat că cele mai vulnerabile țări ar fi cele baltice, Estonia, Letonia și Lituania, iar toate sunt membre NATO.

L. Austin: "Dacă Ucraina pierde, NATO se va lupta cu Rusia"

Lloyd Austin: "Știm că, în situația în care Putin va avea succes aici, el nu se va opri, va continua să fie și mai agresiv în regiune. Iar alți lideri din întreaga lume, alți autocrați, vor vedea asta și vor fi încurajați că așa ceva a putut să se întâmple și că noi nu am reușit să susținem o democrație.

Dacă ești un stat baltic, te preocupă foarte mult dacă ești sau nu următorul pe listă. Eu îl cunosc pe Putin, știu de ce este capabil. Sincer, dacă Ucraina va cădea, eu chiar cred că NATO se va lupta cu Rusia", a spus Lloyd Austin, în Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, citat de Newsweek.

Reacția lui Austin a venit după ce a fost chestionat în legătură cu eșecul Congresului american de a trimite Ucrainei acel pachet de ajutoare în valoare de 60 de miliarde de dolari.

În mai multe discursuri, Vladimir Putin a spus că Rusia a atacat Ucraina și din cauza extinderii NATO. Însă Finlanda a intrat în NATO în aprilie 2023, iar în urmă cu câteva zile, s-a alăturat și Suedia alianței.

Același avertisment l-a dat și ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. În ianuarie, el a precizat că acest eventual atac ar putea avea loc "în următorii 5-8 ani". Pistorius este cel care dorește reintroducerea armatei obligatorii în Germania.

În urmă cu câteva zile, președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut aluzii pentru ca NATO să trimită trupe în Ucraina, în caz că ucrainenii au nevoie. Drept răspuns, Putin a precizat că Organizația Tratatului Nord-Atlantic riscă iscarea unui conflict nuclear.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE