Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania va desfășura trupe în Lituania, prima acțiune de acest fel de la al Doilea Război Mondial încoace

În timp ce aliații NATO continuă să respingă apelurile de a trimite trupe terestre în Ucraina, aproximativ 5.000 de militari germani se pregătesc să se mute în Lituania în 2027, într-o mișcare istorică ce va reprezenta prima desfășurare permanentă de trupe germane după cel de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a vizitat trupele din Bavaria care vor face această mutare. El a declarat, potrivit euronews.com, că Germania are "experiență în ceea ce privește desfășurările de trupe în străinătate, inclusiv prin intermediul Grupului de luptă".

Întărirea Lituaniei este o prioritate pe ordinea de zi, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de un potențial atac din partea Moscovei, a cărei exclavă, Kaliningrad, se învecinează cu Lituania.

După desfășurare, trupele germane se vor afla la doar 100 km de granița cu Rusia. NATO speră ca staționarea trupelor să protejeze Lituania, deoarece anticipează că Rusia ar putea ataca porțiunea de teren de 60 km de la granița Poloniei cu Lituania, numită "Coridorul Suwalki", dacă conflictul se va intensifica.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE