Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții internaționale după declarațiile lui Macron în legătură cu trimiterea de trupe occidentale în Ucraina: Nu ne vom transforma în parte a conflictului

Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că, în această etapă, "nu există un consens" pentru această ipoteză. Declarațiile președintelui francez au stârnit un val de reacții, de la Moscova, până la Stockholm.

Reacții în rândul aliaților

Întrebaţi despre afirmaţiile lui Macron, prim-ministrul ceh Petr Fiala şi omologul său polonez Donald Tusk au spus că o asemenea opţiune nu este luată în calcul de guvernele lor

"Sunt convins că ar trebui să dezvoltăm căile de sprijin la care ne-am angajat după agresiunea Rusiei" împotriva Ucrainei, a declarat Fiala în timpul unei conferinţe de presă alături de Tusk, după o întrevedere a lor marţi, la Praga. "Cred că nu trebuie să deschidem alte metode sau căi", a adăugat Fiala, insistând că aliaţii se concentrează în prezent asupra sprijinului militar, precum şi a celui umanitar şi economic.

La rândul său, Donald Tusk a declarat că "Polonia nu plănuieşte să trimită trupe pe teritoriul Ucrainei". "Cred că ar trebui să nu facem speculaţii astăzi dacă vor exista circumstanţe care ar putea schimba această poziţie", a mai spus Tusk.

În ceea ce-l priveşte, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat că Ungaria nu este dispusă să trimită arme sau soldaţi în Ucraina. "Poziţia Ungariei este clară şi solidă: nu suntem dispuşi să trimitem nici arme, nici soldaţi în Ucraina. Războiul nu trebuie nici adâncit, nici extins, ci trebuie încheiat", a postat Szijjarto pe reţelele sociale, potrivit MTI.

În fine, într-o serie de declaraţii făcute agenţiei austriece APA, preluate de EFE, ministrul de externe austriac, conservatorul Alexander Schallenberg, a declarat marţi că ceea ce lipseşte în aceste momente este "o perspectivă diplomatică", altfel spus, căutarea unei ieşiri negociate din războiul declanşat acum doi ani de Rusia. Declaraţiile lui Macron "merg în direcţia opusă" eforturilor de a obţine pacea, a atras atenţia şeful diplomaţiei austriece.

Niciun soldat al ţărilor membre ale UE sau ale NATO nu va fi trimis în Ucraina, a dat asigurări și cancelarul german Olaf Scholz

"Ceea ce s-a decis între noi de la început rămâne valabil şi pentru viitor", şi anume că "nu vor fi trimise trupe la sol (în Ucraina în războiul cu Rusia n.r.), niciun soldat nu va fi trimis nici de ţările europene, nici de ţările NATO pe teritoriul ucrainean", a precizat Scholz la o conferinţă de presă.

"Germania este ţara europeană care sprijină cel mai mult Ucraina. Şi aşa va continua. Dar este clar că nu ne vom transforma în parte a conflictului, nici direct, nici indirect", a mai transmis cancelarul german, într-un mesaj separat postat pe platforma X.

De asemenea, premierul suedez Ulf Kristersson, a spus că trimiterea de trupe în Ucraina "nu este de actualitate pentru moment".

"Pentru moment, suntem ocupaţi să trimitem material avansat în Ucraina în diferite moduri", a subliniat şeful guvernului suedez.

Reacția Kremlinului

Trimiterea în Ucraina a unor militari din state membre ale NATO ar însemna un conflict între Rusia şi alianţă, a avertizat marţi Kremlinul, conform agenţiei Reuters.

Solicitat să comenteze declaraţiile liderului de la Paris, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a afirmat că, dacă s-ar ajunge ca soldaţi ai ţărilor din NATO să lupte în Ucraina, ar trebui să se discute despre caracterul inevitabil al unui conflict direct al alianţei nord-atlantice cu Rusia.

AFP consemnează şi aprecierea lui Peskov că trimiterea de trupe în Ucraina "nu ar fi în interesul" Occidentului şi că simpla menţionare a acestei posibilităţi este "un element nou foarte important" în război.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE