Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski susține că 31.000 de militari ucraineni au fost uciși în doi ani de război

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi de la declanşarea invaziei ruse, anunţând pentru prima cifră oficială după mai mult de un an a acestor pierderi militare, transmit Reuters şi dpa.

Zelenski le-a spus însă reporterilor că nu poate dezvălui numărul răniţilor, întrucât aceasta ar ajuta planificarea armatei ruse.

„Treizeci şi una de mii de soldaţi ucraineni au fost ucişi în acest război, Nu 300.000, nu 150.000 ... (Preşedintele rus Vladimir) Putin minte ... Dar, oricum, aceasta este o mare pierdere pentru noi”, a declarat Zelenski.

Cifrele ucrainene, diferite de estimările făcute de SUA

Oficiali ruşi şi americani afirmaseră anterior că între 100.000 şi 300.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în conflict, cifre pe care însă preşedintele Zelesnki le-a respins ca fiind „prostii”.

În schimb, el a estimat pierderile ruse la 180.000 de morţi şi 500.000 de răniţi.

Ucraina nu a mai furnizat o cifră a pierderilor de trupe de la sfârşitul lui 2022, când consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak a afirmat că 13.000 de soldaţi ucraineni fuseseră ucişi până atunci.

Cifrele prezentate de Zelenski privind pierderile trupelor ruse sunt semnificativ mai ridicate decât bilanţul actualizat zilnic de forţele armate ucrainene, care duminică a indicat 409.820 de morţi şi răniţi în rândul trupelor ruse.

Rusia păstrează secrete pierderile militare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE