Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuniune la Paris pentru reafirmarea sprijinului faţă de Kiev: „Nu va exista o victorie a Rusiei în Ucraina”

În jur de 20 de şefi de stat şi de guvern, în majoritate din Uniunea Europeană, se vor reuni luni la Paris pentru a-şi reafirma unitatea şi sprijinul pentru Ucraina, aflată într-o situaţie foarte dificilă după doi ani de război istovitor cu Rusia, transmite AFP.

Reuniunea de la Palatul Elysée va fi deschisă printr-o intervenţie prin videoconferinţă de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban nu va fi prezent, dat fiind că în aceeaşi zi are loc în parlamentul de la Budapesta votul de ratificare a aderării Suediei la NATO. În schimb, premierul slovac Robert Fico va fi la Paris. Cele două ţări sunt cele mai reticente din UE faţă de Ucraina.

Vor participa de asemenea reprezentanţi din SUA şi Canada, precum şi şeful diplomaţiei britanice, David Cameron.

Aliații caută noi mijloace de a susține Ucraina

Scopul este de a „remobiliza şi examina toate mijloacele de a susţine eficace Ucraina”, indică Palatul Elysée.

„Este vorba despre a contrazice impresia că lucrurile sunt pe cale să se destrame, de a reafirma că nu suntem obosiţi şi că suntem determinaţi să oprim invazia rusă. Vrem să-i trimitem un mesaj foarte clar lui Putin că nu va învinge în Ucraina”, insistă preşedinţia franceză.

Noi anunţuri privind ajutoare nu sunt prevăzute, dar participanţii vor examina mijloace de „a face mai bine şi în mod mai decisiv”, în contextul în care, duminică, Kievul a afirmat că jumătate dintre armele occidentale promise sunt livrate cu întârziere.

„Fiecare face tot ce poate în materie de livrări de arme. Trebuie să putem toţi împreună să facem mai bine, fiecare în funcţie de capacităţile sale”, arată preşedinţia franceză.

Câteva ţări europene, printre care Germania, Franţa şi Italia, au semnat acorduri de securitate bilaterale cu Ucraina în ultimele săptămâni, însă UE are dificultăţi serioase în a-şi respecta angajamentele, mai ales în ce priveşte livrarea de obuze.

În acelaşi timp, ajutorul american, crucial pentru Kiev, este blocat de aleşi republicani în Camera Reprezentanţilor.

„Nu suntem nici resemnaţi, nici defetişti”, insistă Palatul Elysée, potrivit căruia „nu va exista o victorie a Rusiei în Ucraina”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE