Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii cu vârste între 18 și 60 de ani au interdicție de a se apropia de granița cu România și Moldova

La împlinirea a doi ani de la momentul în care Rusia a început războiul din Ucraina, statul ucrainean a dat o nouă lege care interzice bărbaților cu cârste între 18 și 60 de ani să se apropie de granițele cu România și Moldova la mai puțin de 5 kilometri.

Măsura a fost luată după ce mulți ucraineni încearcă să plece din țară pentru a evita să fie înrolați în armată, pe fondul legii marțiale emise de Volodimir Zelenski.

Ucrainenii cu vârste între 18 și 60 de ani au interdicție de a se apropia de granița cu România și Moldova

Ordinul a fost semnat de șeful Serviciului de Stat de Frontieră din Cernăuți și prevede că interdicția se aplică anumitor persoane, cărora li se nu li se permite "Intrarea persoanelor pe o fâşie de teren desemnată de-a lungul frontierei de stat, inclusiv în scopuri turistice, recreative, pescuit, cu excepţia: persoanelor care locuiesc sau lucrează permanent sau temporar în hotarele acesteia, cu condiţia să deţină autorizaţia corespunzătoare eliberată de detaşamentul de frontieră; proprietarii de terenuri situate în fâşie, cu condiţia să deţină autorizaţia corespunzătoare eliberată de detaşamentul de frontieră".

Nici mașinile nu mai au voie să circule în apropierea granițelor cu Moldova și România, în localitățile Selyatynsk, Beregometsk, Krasnoilsk, Chudeysk, Petrovetsk, Suchevensk, Kamianetsk, Hlybtsk , Tereblechansk, Taraşansk, Hertsaivsk, Vancikovetsk, Mamalygivsk, Livenetsk, Kelmeneţk, Sokiryansk, Vaşkovetsk, Cernăuţi, Dnistrovsky, Vyzhnytsky.

Prima dată când bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani au primit interdicții în Ucraina a fost în iulie 2022, la mai puțin de an de la izbucnirea conflictului. La acea vreme, era interzis ca ei să părăsească localitatea de reședință, așa cum a afirmat Statul Major General, pe baza unei legi din 1992.

De când a început războiul, zeci de mii ucraineni au părăsit țara, prin diverse metode. Există doveză, în unele cazuri, că ucrainenii ar fi mituit lucrătorii de la serviciile vamale pentru a le permite să părăsească țara.

În total, au plecat din Ucraina peste 6 milioane de oameni, de la startul invaziei, dintr-un total de peste 40 de milioane de oameni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE