Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția liderilor mondiali la împlinirea a doi ani de război în Ucraina

Războiul din Ucraina rămâne o rană deschisă în inima Europei, iar tacticile folosite de Vladimir Putin sunt identice cu cele ale naziștilor. Sunt declarații făcute de secretarul general ONU, Antonio Guterres și de ministrul de externe britanic, David Cameron în timpul unei reuniuni la sediul ONU, la doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina.

Reacția liderilor mondiali la împlinirea a doi ani de război în Ucraina

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, secretarul general Antonio Guterres a precizat că integritatea teritorială a Ucrainei nu este negociabilă.

Antonio Guterres, secretar general al Organizației Națiunilor Unite: "Respectarea suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Aceasta este calea spre pace și securitate, în Ucraina și în întreaga lume."

La rândul său, ministrul de externe britanic a subliniat importanța unui front comun împotriva lui Vladimir Putin.

David Cameron, secretar de stat pentru Afaceri Externe, Regatul Unit: "Cu toții trebuie să ne opunem lui Putin. Nu doar din compasiune pentru Ucraina. Ci pentru că acțiunile sale în Ucraina sunt atât de periculoase pentru toți ceilalți. Dacă cedăm în fața ideii că o țară poate invada o alta, atunci vom fi puși într-o situație îngrozitoare în care orice țară s-ar putea confrunta cu o soartă similară."

De cealaltă parte, reprezentantul permantent al Federației Ruse la ONU a dat vina pe Occident pentru prelungirea conflictului.

Vasily Nebenzya, reprezentant permanent al Rusiei pe lângă Organizația Națiunilor Unite: "Orice conflict se termină mai devreme sau mai târziu. Nu există nicio îndoială că și conflictul ucrainean se va sfârși. Nu există nicio îndoială că, cu cât va dura mai mult din cauza sprijinului susținut din partea Occidentului, cu atât mai puțin avantajoase vor fi condițiile de pace pentru Ucraina."

China cere ca NATO să nu se mai extindă spre est

La rândul său, China a cerut ca NATO să renunțe la așa-zisele tactici practicate în timpul războiului rece și să nu se mai extindă înspre est.

Zhang Jun, reprezentant permanent al Chinei pe lângă Organizația Națiunilor Unite: "Îl rugăm pe șeful NATO să privească lumea printr-o perspectivă obiectivă, să înceteze să mai folosească tactici beligerante și să facă ceea ce este cu adevărat favorabil păcii mondiale."

Între timp, soldații ucraineni aflați pe front încă așteaptă sprijinul militar occidental.

Militar ucrainean: "Nu avem muniție, nu am avut și nu avem nimic. În viitor, dacă nu le vom avea, se vor pregăti de război în Occident. Își vor pregăti băieții, băieții și fetele, și vor lupta la fel ca noi."

După un șir de victorii în primul an de război, situația s-a schimbat pentru armata ucraineană. O armată care pare blocată, nu are arme și este în inferioritate numerică în fața adversarului.

Militar ucrainean: "Sunt o mulțime de băieți care mor. Când inamicul pătrunde, mulți dintre oamenii noștri mor. Și cel mai important lucru este că noi, artileria, nu putem face nimic. Este simplu, stăm aici fără nimic și nu putem face nimic."

În ultimele luni, comandanții ucraineni solicită insistent sprijin militar pe front. Însă fară un ajutor considerabil din partea Statelor Unite și Uniunii Europene, soarta războiului rămâne incertă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE