Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OPINIE | Ambasadorul Ucrainei în România, la doi ani de război: ”Avem o misiune istorică de a învinge în comun agresorul”

  • Articol de opinie (op-ed) semnat de Excelența Sa Ihor Prokopchuk, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România. Exprimarea și grafia aparțin integral autorului.
  • Op-ed, în definiția originală, reprezintă un articol de opinie poziționat opus față de pagină editorială într-un ziar. În prezent, termenul este folosit pe scară mai largă pentru a defini o rubrică ce reprezintă opinia fermă, informată și concentrată a autorului asupra unei probleme relevante pentru publicul țintă (Sursa definiției: Harvard University).

Pe 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de la ziua în care federația rusă cu atacuri masive cu rachete a lansat o invazie militară la scară largă a teritoriului Ucrainei. Această dată a devenit punctul fără întoarcere pentru regimul de la Kremlin, care a declanșat un război agresiv neprovocat împotriva unei țări europene suverane, încălcând grav normele și principiile de bază ale dreptului internațional.

Este important să ținem minte că agresiunea criminală a rusiei împotriva Ucrainei independente durează deja zece ani: anume în februarie 2014, așa-numiții „omuleți verzi”, dar de fapt armata rusă, a invadat Ucraina pentru prima dată pe teritoriul Peninsulei Crimeea și a luat parte direct la capturarea armată a autorităților publice din peninsula ucraineană, blocarea unităților militare ucrainene și, ulterior, organizarea unui „referendum” fals în încercarea de a legitima ocuparea unei părți a teritoriului suveran ucrainean.

După aceasta - invazia rusă a Donbasului ucrainean, ani de încercări ale rusiei de a impune cu forța militară schimbarea aspirațiilor democratice și de integrare a Ucrainei și anexarea lentă a teritoriilor ucrainene.

Iar din februarie 2022, forțele de invazie rusești zilnic aduc omoruri, distrugeri și dezastre pentru toată Ucraina și cetățenii noștri.

Consecințele tragice ale iluziilor neo-imperiale ale Kremlinului sunt mii de ucraineni uciși și răniți, milioane de persoane strămutate temporar și oameni care și-au pierdut casele, afacerile și bunurile. O durere aparte - copiii ucraineni. Peste 19.000 de copii ucraineni au fost deportați cu forța în federația rusă. Luna trecută, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care cere parlamentelor naționale să definească tratamentul violent al rusiei asupra copiilor ucraineni drept genocid. Ucraina, împreună cu partenerii săi, lucrează intens asupra soluției întoarcerii lor. Anume în acest scop a fost creată Coaliția Internațională pentru Întoarcerea Copiilor Ucraineni Strămutați Forțat. Apreciem că România s-a alăturat țărilor participante la această inițiativă extrem de importantă.

”Costul total al reconstrucției și renovării în Ucraina este de 486 de miliarde de dolari SUA”

Lista crimelor teribile comise de ruși pe teritoriul Ucrainei este de zeci de mii și include crime de război, crime împotriva umanității și genocid. Au distrus orașe și sate, distrug în mod deliberat complexe industriale și de infrastructură. Au distrus intenționat barajul de la Kahovka, provocând un dezastru de mediu pe scară largă, au ocupat criminal Centrala nucleară Zaporijia, cea mai mare din Europa, creând în mod constant amenințarea unui accident nuclear. Ei lansează sistematic atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile și terorizează sistematic populația civilă pașnică.

Potrivit estimărilor experților ucraineni, daunele directe cauzate infrastructurii ucrainene din cauza războiului rusesc ajung la peste 155 de miliarde de dolari SUA. Și în fiecare zi această cifră continuă să crească. În ianuarie 2024, numărul estimat al clădirilor rezidențiale avariate și distruse a fost de peste 250.000.

Potrivit Ministerului Protecției Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei, daunele cauzate mediului ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei sunt deja estimate la peste 2,2 trilioane hrivne. În plus, peste 170.000 kilometri pătrați a teritoriului ucrainean are nevoie de deminare.

Potrivit unei evaluări comune a Guvernului Ucrainei, Băncii Mondiale, Comisiei Europene și ONU, la 31 decembrie 2023, costul total al reconstrucției și renovării în Ucraina este de 486 de miliarde de dolari SUA.

Ținem minte și apreciem că încă din primele zile ale invaziei militare la scară largă a federației ruse din februarie 2022, conducerea României, Guvernul României și societatea civilă au demonstrat o solidaritate fermă cu Ucraina. Hotărâre în sprijinul cetățenilor noștri. Unitate în acordarea ajutorului practic - politic, de apărare, umanitar.

Suntem profund recunoscători prietenilor noștri români pentru poziția clară și ajutorul lor. Contăm, ca sprijinul respectiv - atât din partea României, cât și din partea celorlalți aliați și parteneri ai noștri - să fie menținut până la victoria definitivă a Ucrainei asupra agresorului. Deoarece, victoria Ucrainei în război, stabilirea unei păci juste și durabile, asigurarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre este un interes comun pentru țările noastre.

”Suntem convinși că ajutorul acordat Ucrainei nu este o stradă cu sens unic”

Ucraina are nevoie de o serie de acțiuni urgente care să contribuie la spargerea planurilor revanșiste ale Kremlinului și să ne apropie victoria.

În primul rând și cel mai important: consolidarea operațională maximă a capacităților Forțelor Armate ale Ucrainei, cu accent pe sisteme de apărare antiaeriană și avioane de luptă, arme grele și muniție. Viteza de livrare are un rol decisiv! Acest lucru salvează vieți umane și permite învingerea inamicului.

În al doilea rând, amplificarea în continuare a presiunii de sancțiuni asupra rusiei.

În al treilea rând, accelerarea procedurilor de aderare deplină a Ucrainei la UE și NATO - Ucraina trebuie să devină un membru cu drepturi depline al instituțiilor occidentale.

Suntem convinși că ajutorul acordat Ucrainei nu este o stradă cu sens unic. Aceasta este o investiție în înfrângerea agresorului și garantarea securității fiecărei țări din regiune în parte și a Europei în general. Pentru că, nu există nicio îndoială că Forțele Armate ale Ucrainei asigură în prezent nu numai protecția și eliberarea Ucrainei de forțele de ocupație ale federației ruse, dar și descurajează invadatorii ruși să inițieze o nouă tentativă de agresiune împotriva statelor vecine și țărilor din regiune.

Ucraina a recuperat deja 50% din teritoriul care a fost capturat de rusia după 24 februarie 2022. Ucraina a câștigat Marea Neagră restabilind navigația liberă în apele noastre. Ucraina, împreună cu partenerii săi, în primul rând cu România, a restabilit tranzitul maritim al produselor alimentare, aducând o contribuție semnificativă la asigurarea securității alimentare globale.

Contăm pe poziția fermă pro-ucraineană a comunității internaționale, pe unitatea neclintită a aliaților și partenerilor noștri și pe continuarea asistenței cuprinzătoare și multidimensionale pentru Ucraina.

Anume acest lucru, combinat cu curajul și tăria Ucrainei și a ucrainenilor, poate garanta că obținerea victoriei noastre și stabilirea unei păci durabile nu va necesita încă zeci de ani de luptă.

Numai împreună, uniți și puternic, noi vom obține victoria în acest război și restabilirea ordinii mondiale bazată pe reguli.

Slava Ucrainei și României!

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE