Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Disident rus: Să mă întorc în Rusia a devenit periculos. Eugene Nasyrov a coordonat campania ”FREENAVALNY în Germania

Alexei Navalnîi râmâne prizonierul autorităților ruse chiar și după moarte, se plâng rudele disidentului rus.

Mama politicianului nu a obținut trupul oponentului lui Putin nici astăzi, în a 6-a zi după ce am aflat de moartea lui. Între timp, susținătorii săi anunță că nu se vor opri din lupta împotriva Regimului.

Deși organizația lui Navalnîi este considerată extremistă și a fost interzisă de Kremlin, membrii echipei își continuă activitatea în Rusia, dar o fac în subteran, fiind susținuți de cei fugiți din țară. În continuare urmăriți un interviu pe care l-am făcut cu Eugene Nasyrov(Evghenii Nasârov), membru al echipei Navalnîi, coordonatorul campaniei Free Navalnîi din Germania.

Vitalie Cojocari: În primul rând, aș vrea să știu cum ați aflat despre moartea lui Alexei Navalnîi și cum v-a afectat asta, ce ați gândit în primul rând?

Eugene Nasyrov: Prin ironia sorții, tocmai lucram la proiectul companiei. Acum mă ocup de pregătirea deschiderii biroului ”Mașina de agitație”. Acesta este un proiect bazat pe o idee a lui Alexei Navalnîi. Eram pe stradă, am aflat această știre tristă despre faptul că Alexei nu mai este. Desigur, nu am vrut să cred asta. Pur și simplu, m-am așezat pe un trotuar, eram în Berlinul de Vest. Am reținut locul. Și întâmplător, era în apropiere de locul unde în august, împreună cu Leonid Volkov, se țineau întâlnirea cu susținătorii lui Navalnîi. A fost un șoc.

Vitalie Cojocari: L-ați cunoscut personal pe Alexei Navalnîi?

Eugene Nasyrov: M-am întâlnit cu el personal de câteva ori la întâlniri publice. Nu am avut întâlniri personale cu Alexei Navalnîi, din păcate. Dar în cadrul campaniei prezidențiale din 2018, în biroul meu local din Celiabinsk... Sunt din Celiabinsk și mi-am început activitatea voluntară în Celiabinsk, când Alexei Navalnîi și-a anunțat candidatura la prezidențiale și a început să călătorească prin orașe. M-am întâlnit cu Alexei Navalnîi de câteva ori la întâlniri publice.

Vitalie Cojocari: Și de ce ați participat ca voluntar în această campanie politică, de agitație în susținerea lui Navalnîi?

Eugene Nasyrov: Răspunsul este foarte simplu, pentru că însuși Alexei Navalnîi a venit personal în orașul meu. Celiabinsk este un oraș mare în Rusia, are un milion două sute de mii de locuitori. Dar niciun politician din Moscova nu merge adesea acolo, vorbesc despre politicienii federali. Alexei a venit, s-a întâlnit, a strâns mâinile tuturor, a răspuns la toate întrebările. Fie că erau complicate, grele, provocatoare, a răspuns la toate. Și personal, Alexei Navalnîi m-a convins. Din acel moment, am început să ajut activ compania lui în toate modurile și prin donații, participând personal, distribuind flyere pe stradă, pe orice vreme. Continui să fac asta și acum.

Trecerea de la Rusia la Berlin

Vitalie Cojocari: Da, ați spus că ați fost în Celiabinsk și acum sunteți în Berlin. Cum ați ajuns aici?

Eugene Nasyrov: Ei bine, trăiam concomitent în Republica Dominicană și Rusia din 2019 ani. În Rusia, eram activist civic. Și s-a întâmplat să fiu în afara zonei de vizibilitate a poliției politice în Rusia. Poliția politică se numește Centrul E, de la extremiștii, ei se luptă împotriva extremiștilor. Nu am fost un activist de rang înalt, am trăit între cele două țări, am participat la observarea alegerilor, am scris articole în ziarul online închis între timp ZNAKOM. Când a început războiul, în acel moment eram în Republica Dominicană și trebuia să îmi fac rezidența ca turist. Adică, să obțin dreptul de ședere într-o altă țară. Să mă întorc în Rusia părea deja periculos.

Vitalie Cojocari: De ce era atât de periculos? Ce s-ar fi întâmplat cu dumneavoastră?

Eugene Nasyrov: În primul rând, toți activiștii din staff-ul lui Navalnîi, după ce organizația lui Navalnîi a fost declarată extremist și nedorită, intrau sub radarul Centrului E. Asta înseamnă arestări, percheziții, posibil dosare penale. Nu am vrut să am de suferit din cauza represiunilor și am vrut să-mi continui activitatea. Prin urmare, am obținut o viză în Germania. Aici sunt acum.

Vitalie Cojocari: Dacă v-ați întoarce în Rusia, ce s-ar întâmpla cu dumneavoastră?

Eugene Nasyrov: De obicei, în acest caz, oamenii au de ales. Mulți fac ceea ce se numește activism subteran. Acum avem în Rusia o rețea subterană de birouri care îl susțin pe Navalnîi. Ei fac graffiti, lipesc afișe. Este o activitate de mare risc. M-aș fi ocupat de asta. Aș fi făcut propaganda politică în secret, pe internet, folosind orice mijloace pentru a nu fi prins și pentru a-mi continua munca în activism. Deci, iată, în principiu, ce m-a determinat să-l cred pe Alexei Navalnîi.

Vitalie Cojocari: Acum sunteți în Berlin, aveți multe acțiuni, una foarte cunoscută a fost acea acțiune pe care ați organizat-o în Berlin despre o Carceră. Ce a însemnat asta?

Eugene Nasyrov: În momentul în care am ajuns în Berlin ca imigrant, echipa Fundația Anticorupție a lansat un proiect numit SHIZO, izolatorul din închisoare. Primul oraș unde a fost expusă această construcție a fost Berlinul. Desigur, în primul rând, în prima zi posibilă, am mers acolo, în calitate de voluntar. Am devenit curator. Și acum sunt coordonatorul companiei Free Navalnîi în Germania până în acest moment. Această construcție a însemnat vizualizarea locului unde se află adesea Alexei Navalnîi. Mai mult de două sute de zile din cei trei ani de închisoare a stat în carceră. Probabil vă imaginați, este o celulă de piatră, unde este imposibil să te așezi pe canapea sau pe un scaun de lemn în timpul zilei. Poți sta doar pe un scaun rigid fixat la podea, primind două sau trei cești de apă fierbinte pe zi.

Cât de frig este în închisorile din Rusia

Vitalie Cojocari: Este frig?

Eugene Nasyrov: În funcție de închisoare, de circumstanțe. Acolo este un regim foarte rigid, timpul în care o persoană poate primi hârtie și pix este strict limitat. În general, această expoziție m-a impresionat foarte mult, a vizualizat și a arătat în ce condiții se afla Alexei. Plus foamea constantă, chiar dacă el nu menționa asta adesea, întotdeauna zâmbea când avocații săi îl filmau cu telefonul în instanță. A fost șocant pentru germani. Această construcție a călătorit apoi prin Europa. A fost în Paris, Dusseldorf, Praga, Geneva, Haga în Olanda. Europenii au fost foarte indignați și profund impresionați de condițiile în care sunt ținuți oamenii în închisori în secolul 21, în special deținuții politici.

Vitalie Cojocari: Ați menționat la începutul acestui interviu că Navalnîi nu mai este printre noi. Cum a dispărut dintre noi? Puteți să vă imaginați ce s-a întâmplat?

Eugene Nasyrov: Putem doar să ne imaginăm, așteptăm detalii, dar mulți deținuți politici din Rusia, mai puțin cunoscuți, au fost deja uciși. Și acesta este un adevărat Gulag și o mașină de moarte reală. Acolo pot face orice. Există echipe speciale de execuție printre deținuți care comit crime. Desigur, adesea camerele de supraveghere nu funcționează în acel moment, body-camerele angajaților nu funcționează. Presupun că a fost exact așa. Dar așteptăm date mai precise de la sursele de investigație.

Vitalie Cojocari: Da, și acum nu eliberează trupul lui Navalnîi. De ce? De ce credeți că nu îl eliberează, nu îl dau mamei, Ludmilia Navalnaya?

Eugene Nasyrov: Se tem. Se tem chiar și de Alexei mort, pentru că procesul funeraliilor ar putea simboliza o undă de protest. Toți ne amintim funeraliile din 1980 din istoria Moscovei ale lui Vladimir Vîsoțki. Se tem de ceva similar. Poate că nu vor elibera corpul deloc. Îl vor incinera din greșeală. Pot inventa orice prostie pentru a nu permite tulburări în masă în această situație.

Vitalie Cojocari: Vorbiți despre tulburările în masă. Dar vedem ce s-a întâmplat după ce a fost anunțată moartea lui Alexei Navalnîi. Am văzut nu atât de mulți ruși care au ieșit pe străzi să aprindă lumânări sau ceva de genul acesta după moartea lui Navalnîi. De ce credeți că atât de puțini ruși au ieșit pe străzi?

Eugene Nasyrov: De fapt, fiind în acest sistem totalitar, este imposibil să iasă cu toții în același timp. Ca în Uniunea Sovietică, dacă vă amintiți, atunci doar câțiva ieșeau în piață, dar nemulțumirea din bucătării, nemulțumirea din case se acumula și această energie protestatară se acumula. Într-o țară liberă, să ne orientăm după numărul de oameni pe care îi vedem în fotografii nu este obiectiv. Pentru că fiecare persoană care a pus doar o floare în memoria victimelor represiunilor staliniste intră sub suspiciune, poate fi arestată și persecutată.

Vitalie Cojocari: Nu vă temeți. Nu vă este frică de acest interviu, de ce spuneți că ceva ar putea să vi se întâmple, pentru că vedem că mulți activiști, disidenți, mor și în afara granițelor Rusiei.

Eugene Nasyrov: Nu îmi este frică, pentru că frica este inutilă, iar să te temi înseamnă să cedezi și să îți trădezi principiile în care crezi personal. Nu sunt cea mai curajoasă persoană printre toți activiștii, printre toată echipa mare a lui Navalnîi, printre toți susținătorii. Există oameni mult mai curajoși decât mine. Mă aflu în Europa într-o relativă siguranță, deși, desigur, au existat și aici otrăviri groaznice. Dar nu avem cale de întoarcere. Personal, nu pot să mă retrag și să dau un exemplu altora, să mă tem, să tac și să nu fac nimic.

Ce se va întâmpla după ce Putin va câștiga un nou mandat

Vitalie Cojocari: Da. Ce se va întâmpla în continuare? Ce va urma? Pentru că Vladimir Putin vrea să fie reales președinte, nu vedem mulți protestatari pe străzi. Ce se va întâmpla cu Rusia?

Eugene Nasyrov: Nu știm ce va urma. Sincer să fiu, nu putem prezice. Dar facem tot posibilul pentru a lovi în punctele cele mai slabe ale regimului lui Putin. Noi, ca ruși, care am trăit toată viața în Rusia, ne-am văzut nevoiți să emigrăm în Occident, cunoaștem aceste puncte. Unul dintre aceste puncte este propaganda, agitația politică directă împotriva lui Putin. Ultimul proiect al lui Alexei Navalnîi este ”Mașina de agitație”. Sub pretextul unui sondaj sociologic, eu, ca voluntar, am sunat în Rusia. Mulți voluntari sună și fac agitație împotriva lui Putin. De asta se teme Putin. Ce va urma? Desigur, Putin va face aceste pseudo-alegeri în favoarea sa. Și acestea nu vor fi alegeri reale, desigur. Iulia Navalnaya a apelat acum să nu-l recunoaștem pe Putin președinte după aceste alegeri. Și ceea ce consider absolut corect. Dar din partea noastră, aici, fiind în Europa într-o relativă siguranță, facem totul pentru a susține rezistența din Rusia, ”mașina de agitație”. Astfel ca oamenii care cred în propaganda lui Putin de la televizor să înceapă să se îndoiască. Trebuie să subminăm acest regim din toate părțile. Discutăm cu politicienii europeni la toate nivelurile pentru a întări sancțiunile personale, nu generale pentru toți rușii, pentru a bloca toate conturile rușilor sau fiecărui individ cu pașaport rusesc, pentru a-i înregistra pe toți drept suspectați. Dar pentru a îndepărta personal prietenii lui Putin, mulți oligarhi care încă, după doi ani de război cu Ucraina, trăiesc aici în voie și se simt ca niște țari. Trebuie să punem capăt acestui lucru. Și asta face exact Free Navalnîi în Europa.

Vitalie Cojocari: Ultima întrebare - pentru că mulți întreabă, poate că veți putea răspunde. Înțelegeți ce motivații avea Alexei Navalnîi? Înțelegeți de ce Alexei Navalnîi, care știa ce i se poate întâmpla în Rusia, a decis să se întoarcă în patria sa. De ce?

Eugene Nasyrov: Această întrebare i s-a pus adesea lui Alexei însuși. A scris un text acum aproximativ o lună și jumătate.

Vitalie Cojocari: Am văzut acest text, bineînțeles, dar vă întreb pe dumneavoastră. Îl înțelegeți?

Eugene Nasyrov: Da, desigur, îl înțeleg. Alexei Navalnîi mi-a spus mie, ca și susținător și tuturor celorlalți susținători, să ieșim, să nu ne temem, să nu cedăm. Dacă ar fi rămas aici în Germania sau în alt loc sigur, atunci ar fi încetat să mai fie liderul pe care îl urmează toți ceilalți, care îi inspiră pe toți. Aceasta este o explicație foarte simplă pentru mine. Desigur, îl înțeleg ca politician. El spunea că nu am altă țară, alt popor. Plecase în Europa într-o stare inconștientă, în comă, între viață și moarte. Prin urmare, nu a avut altă opțiune și nici o alegere morală să rămână aici. Îl înțeleg și îl susțin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE