Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Iulia Navalnaya, soția lui Alexei Navalnîi, devenită noul dușman al lui Vladimir Putin

Alexei Navalnîi a murit pe 16 fabruarie, într-o colonie penală din regiunea arctică a Rusiei, însă decesul său este învăluit în mister. Familia sa nu a reușit nici până acum să vadă cadavrul, iar simpatizanții din toată lumea au protestat la adresa regimului Putin, pe care îl consideră responsabil.

Cine este Iulia Navalnaya

Soția lui Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaya, a căutat să evite lumina reflectoarelor, în ciuda notorietății soțului ei, care milita pentru lupta anticorupție. Acum însă ea promite să continue lupta soțului său, care era cunoscut drept cel mai mare opozant al lui Vladimir Putin. Navalnaya spune că va continua să scoată la iveală ceea ce consideră ea că este nociv la regimul lui Putin, în încercarea de a-l detrona.

"Omorându-l pe Alexei, Putin mi-a ucis jumătate din mine, jumătate din inima mea și jumătate din suflet. Dar mai am cealaltă jumătate care îmi spune că nu am dreptul să renunț. Voi continua cauza lui Alexei Navalnîi", a spus Iulia Navalnaya, pe rețelele de socializare.

Navalnaya pare să calce pe urmele Sviatlanei Tsikhanouskaya, din Belarus, care, după ce soțul ei a fost închis, și-a asumat rolul de politician de opoziție, în ciuda lipsei sale de experiență și a devenit un "paratrăsnet" pentru protestul la adresa dictatorului țării, Alexandre Lukașenko În ziua în care a apărut vestea morții lui Navalnîi, Iulia Navalnaya a fost surprinză discutând mult cu Tsikhanouskaya, la Conferința de Securitate de la Munchen.

Totuși, declarația Iuliei Navalnaya i-a surprins pe mulți, mai ales că, ani la rând, ea a respins ideea că și-ar dori o carieră politică.

Iulia Navalnaya este economistă de profil. Ea l-a cunoscut pe Alexei într-o vacanță în Turcia, în 1998. La câțiva ani după nașterea fiicei lor, Dasha, Navalnaya a preferat să lase deoparte cariera și să se ocupe de creșterea fetiței, potrivit publicației Politico.

Ea a preferat să rămână discretă și, în puținele interviuri, a părut să lupte pentru normalitate, pe măsură ce imaginea soțului ei a crescut și represiunea Kremlinului împotriva lui s-a intensificat.

"Sarcina mea principală este ca familia noastră să rămână aceeași, în ciuda tuturor", a spus Iulia Navalnaya, pentru Harper’s Bazaar. Cu toate acestea, cei care au cunoscut bine cuplul au spus că Navalnaya nu numai că a împărtășit convingerile soțului ei, ci a contribuit și la modelarea acestora.

"În fiecare etapă a carierei lui Alexei, Iulia a fost întotdeauna alături de el. A existat un fel de legătură telepatică între ei, uneori nici nu era necesar să vorbească. Au gândit la fel", a declarat, pentru Politico, Anna Veduta, angajată a filialei din SUA a Fundației Anticorupție a lui Navalnîi.

Iulia Navalnaya nu se află în Rusia

La mitinguri și la ședințele de judecată, Navalnaya a fost mereu alături de soțul ei, ieșind în evidență prin calmul ei uimitor.

"Acești nenorociți nu ne vor vedea niciodată lacrimile", a fost răspunsul ei atunci când Alexei Navalnîi a primit prima pedeapsă cu închisoarea, în 2013, într-un caz de delapidare pe care simpatizanții lui l-au denunțat ca fiind motivat politic.

În schimb, Alexei Navalnîi publica frecvent fotografii și videoclipuri din viața sa de familie și și-a lăudat soția, despre care a spus că "l-a readus la viață" după ce a fost otrăvit.

"Iulia, m-ai salvat", a scris el, pe Instagram, la acea vreme.

Ultima sa postare pe Instagram, înainte de a muri, a fost un mesaj de Ziua Îndrăgostiților, una dintre multele ocazii în care el își arăta dragostea.

Romantismul public al cuplului a subliniat și mai mult diferențele dintre Navalnîi și Putin, care este divorțat și despre care se spune că ar avea mai multe amante și copii nelegitimi, dar este extrem de secretos în ceea ce privește viața personală, conform sursei citate.

Însă oricât de mult se străduia Navalnaya să rămână departe de ochii publicului, otrăvirea soțului ei cu agent neurotoxic Novichok, în vara anului 2020 a determinat-o să se schimbe. Ea a condus cu stoicism o campanie în care cerea ca Alexei Navalnîi să fie eliberat dintr-un spital din Omsk, pentru a se trata în străinătate.

"Sentimentul principal pe care l-am avut a fost că nu ar trebui să mă relaxez, să arăt slăbiciune. Dacă eu sunt slabă, toată lumea va fi slabă", spunea ulterior Navalnaya, într-un interviu pentru jurnalistul rus Yury Dud.

Ea a continuat să vorbească despre impactul carierei politice a soțului ei asupra familiei, spunând chiar că a fost urmărită, că au existat raiduri la domiciliu și că i-au fost înghețate conturile bancare.

Potrivit unei investigații efectuate de Bellingcat asupra otrăvirii lui Navalnîi, se pare că inclusiv Iulia a fost otrăvită cu două luni înainte ca Navalnîi să se îmbolnăvească, în ceea ce jurnaliștii de investigație bănuiau că a fost "o încercare greșită anterioară" de a ajunge la liderul opoziției.

Însă, tot în cadrul aceluiași interviu, Iulia a spus că "nu ar fi prea bine să renunțe la jumătatea drumului".

În documentarul "Navalnîi", premiat cu Oscar, ea a fost fotografiată în timp ce se plimba și hrănea măgarii, lături de soțul ei. Toto în documentar, se arată că fiica lor, Dasha, a fost cea care l-a ajutat pe Navalnîi să înregistreze videoclipuri de pe Tik-Tok, pentru adepții săi.

Iulia Navalnaya, comparată cu Sviatlana Tsikhanouskaya

Însă totul a fost perturbat din nou când Alexei Navalnîi a fost arestat pe aeroportul Sheremetyevo, la întoarcerea din Germania în Rusia, la începutul anului 2021. Susținătorii politicianului au lăudat stăpânirea de sine a Iuliei Navalnaya, în timp ce își lua la revedere de la el înainte ca acesta să fie arestat.

Ulterior, având în vedere că Navalnîi era supus unor condiții din ce în ce mai dure în închisoare, Iulia a devenit, în ultimul an, din ce în ce mai vizibilă pe scena internațională. În martie anul trecut, ea a ținut un discurs la premiile Oscar și, cel mai recent, la München, la doar câteva ore după ce a aflat despre moartea soțului ei. Însă se presupune că, simțind potențialul Iuliei Navalnaya, presa rusă afiliată statului și rețelele de socializare au căutat de mult să o submineze.

Printre poveștile care au fost vehiculate despre Navalnaya, se numără relatări despre aventuri romantice, tatăl ei fiind agent KGB și despre presupusa ei cetățenie germană. Dar toate acestea au fost dezmințite. Fiecare acțiune publică pe care o are a fost supusă unui control intens în mass-media rusă controlată de stat, comentatorii acuzând-o că este prea veselă sau că acționează la ordinele CIA.

"A dat dovadă de mare curaj pentru că este clar că va fi următoarea țintă în campaniile de defăimare ale Kremlinului. Vor încerca să o distrugă", a declarat, pentru Politico, Lyubov Sobol, avocat și angajat al lui Navalnîi.

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Navalnîi, Ivan Zhdanov, și-a exprimat sprijinul pentru Navalnaya, despre care a scris că "ea a intrat în pielea lui".

"A fost întotdeauna important pentru ea ca familia și copiii să rămână familie și copii, iar casa să rămână casă. Acum, după moartea lui, nu mai are de ales. Ei sunt una și aceeași persoană. Ea nu se va retrage niciodată sau nu-i va trăda idealurile", a spus Veduta, un aliat al lui Navalnîi.

Însă în aceste condiții, rușii obișnuiți ar putea fi mai sceptici, după cum spune Tatiana Stanovaya, un membru senior la Centrul Carnegie Rusia Eurasia: "Va fi dificil pentru ea să pătrundă în publicul rus, din cauza imaginii ei, ca o persoană care nu este doar un susținător al valorilor liberale occidentale, ci o figură folosită de Occident pentru a-l răsturna pe Putin. Acasă, în Rusia, acesta este blestemul ei".

Ea a avertizat, de asemenea, că această comparație cu Tsikhanouskaya s-ar putea să nu funcționeze în favoarea lui Navalnaya, pentru că Tsikhanouskaya este văzută, în esență, drept neputincioasă în eforturile sale.

În plus, Navalnaya are un gol imens pe care ar trebui să-l umple. Dar spre deosebire de soțul ei, Navalnaya se află în afara Rusiei acum, ceea ce o pune în afara accesului Kremlinului.

"Pentru regimul rus, sigur că aceasta este o veste destul de proastă", spus Stanovaya.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE