Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În memoria lui Alexei Navalnîi: lumânări, flori și mesaje, depuse la Ambasada Rusiei în România

Numeroase persoane au mers sâmbătă și duminică la Ambasada Rusiei în România ca să îi aducă un omagiu lui Alexei Navalnîi, opozantul rus decedat vineri, 16 februarie. Cel mai fervent oponent al lui Putin, Navalnîi a murit în închisoare, „subit”, au precizat autoritățile ruse. E varianta oficială, însă informațiile nu pot fi verificate în mod independent. În vârstă de 47 de ani, Navalnîi era cel mai înverșunat disident rus care contesta regimul lui Putin și era o voce vehementă în lupta anticorupție.

Românii îi duc omagii lui Alexei Navalnîi la Ambasada Rusiei, aflată în București

  • O imagine în alb și negru a lui Alexei Navalnîi, numit Erou pentru democrație în Rusia, înconjurată de flori și multe candele aprinse.
  • Același loc, privit de sus, și o persoană care are grijă ca lumânările să nu se stingă.
  • Un mesaj care transmite, în limba engleză: „Ucigașul întregii omeniri”. Uniunea Europeană și mai mulți lideri politici consideră regimul rus drept „singurul responsabil de moartea tragică” a lui Navalnîi.

Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a precizat că statul rus, sub conducerea lui Putin, a „fabricat acuzații (...), l-a otrăvit și l-a trimis la o colonie penală din regiunea arctică” a Rusiei pe Navalnîi.

„Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna peste generații”, spunea și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

  • O altă imagine a câtorva dintre zecile de persoane care au mers, duminică, să aprindă o lumânare în fața Ambasadei Federației Ruse în România, după decesul lui Navalnîi - 18 februarie 2024

Ce se va întâmpla în Rusia după moartea lui Alexei Navalnîi

Decesul lui Navalnîi ar urma să stârnească unele ecouri în Federația Rusă, după cum a analizat fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, în direct la Euronews România.

Cristian Diaconescu: „Este foarte important acest moment. Președintele Putin se îndreaptă spre alegeri la jumătatea lui martie, fără a avea niciun fel de probleme și, până la urmă, toată lumea occidentală se așteaptă ca președintele Putin să conducă în continuare Federația Rusă.

De ce s-a întâmplat acest moment astăzi (n.r. 16 februarie, ziua când a murit Navalnîi)? Reverberațiile vor fi foarte complicate, pentru că, dincolo de ce se afirmă public, inclusiv Federația Rusă caută o ieșire din criza ucraineană, sub ștampila Am reportat o victorie. În cinismul relațiilor internaționale, o victorie poate să însemne foarte multe și să prelungească o situație de fapt, care nu poate fi rezolvată. Dar situația de răspuns, emoțională, extrem de puternică, în legătură cu Navalnîi, va genera o problemă în plus Rusiei, care, dincolo de afirmațiile contondente și politica asertivă în ceea ce privește Ucraina și resetarea la nivel global, privește totuși și spre varianta ca, după alegeri, președintele Putin să nu fie asociat total cu războiul și cu războiul și cu criza din Ucraina, ci și cu alt tip de proiect. Practic, prin dispariția lui Navalnîi, ca și în ceea ce îl privește pe Boris Nemțov, se va genera un blocaj aproape fără limite, în legătură cu orice fel de dialog instituțional cu Federația Rusă din partea Occidentului, a lumii libere”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE