Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO “Ursul otrăvit”, desenele animate și momentele de tandrețe cu soția. Filmul tulburător al ultimelor ore ale lui Navalnîi ca cetățean liber

Pe 17 ianuarie 2021,  corespondenta Euronews, Galina Polonskaya, s-a aflat în avionul care îl aducea pe Alexei Navalnîi din Germania în Rusia, după șase luni de absență. Galina a surprins mai multe scene elocvente pentru ultimele ore petrecute în libertate de opozantul regimului Putin.

Navalnîi se întorcea după aproape o jumătate de an de tratament, în urma unei tentative de otrăvire. Era conștient că va fi ridicat imediat ce va păși în țara sa natală. Iar asta în ciuda informațiilor care vorbeau despre lumea care se strânge pe Vnukovo, să-l aștepte.

Alexei Navalnîi și soția sa, Iulia, au fost printre ultimii îmbarcați în cursa de la Berlin. La urcare, povestea atunci corespondenta Euronews, Navalnîi le-a cerut jurnaliștilor să se așeze la locurile lor, pentru ca avionul să poată decola spre Rusia.

Mă simt ca un cetățean rus care are dreptul să se întoarcă în țara lui. Și stau pe un rând care poartă noroc, rândul numărul 13.

-Alexei Navalnîi

Navalnîi nu a dat interviuri. A vrut liniște. Se întorcea în Rusia după mai bine de șase luni, conștient de ceea ce-l așteaptă. Demn.

“Un urs otrăvit!”

Jurnalista Euronews a stat chiar pe locurile din fața cuplului Navalnîi și a surprins mai multe momente pline de încărcătură emoțională.  Zâmbete și strângeri de mână discrete între soți, dar și fotografii cu simpatizanții care i-au cerut lui Alexei un selfie și i-au mulțumit pentru tot ceea ce face.

Navalnîi nu a avut niciun moment de încrâncenare în timpul zborului. S-a uitat la desene animate și a primit, cu zâmbetul pe buze, ciocolată de la vecina de scaun. Femeia le-a spus că o cumpărase special.

Iar Navalnîi a glumit: Un urs otrăvit!”

Șeremetievo. Începutul sfârșitului

Călătoria spre Vnukovo se anunța fără peripeții. Cu aproximativ 20 de minute înainte de aterizare, comandatul a anunțat brusc că nu poate efectua manevrele din motive tehnice.

Înțelegând, probabil, despre ce este vorba, Navalnîi le-a cerut scuze celorlalți pasageri pentru tot ce se întâmplă.

În realitate, zborul fusese deturnat către Sheremetievo, un alt aeroport din Moscova. Scopul manevrei: să-l țină departe de presă și de simpatizanți pe Navalnîi.

Înainte de aterizare, Galina a mai surprins două momente-cheie: o ultimă privire a lui Alexei Navalnîi, pe hublou și, din nou, o strângere de mână între cei doi soți.

Odată debarcat, Navalnîi și-a păstrat calmul.

Alexei Navalnîi: “Nu mă tem, mă duc liniștit să-mi verifice pașaportul pentru că știu că am dreptate. Știu că toate acuzațiile care mi se aduc sunt inventate. Nu doar că am adevărul de partea mea, dar am și o decizie judecătoarească. Vor să mă închidă, deși un tribunal european mi-a dat un verdict favorabil”

Câteva minute mai târziu, urma să fie reținut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE