Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce se va întâmpla în Rusia după moartea lui Alexei Navalnîi: "Reverberațiile vor fi foarte complicate"

Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare dintr-o regiune arctică a Rusiei, vineri, 16 februarie. Disidentul rus, cunoscut critic și opozant al președintelui Vladimir Putin, ar fi murit subit, după cum susțin oficialii ruși, în timp ce executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare.

Decesul său ar urma să stârnească unele ecouri în Federația Rusă, după cum a analizat fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, în direct la Euronews România.

C. Diaconescu: "De aici a deranjat Navalnîi"

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: "E prețul pe care și l-a asumat de la început. Ieșirile sale publice în lumea liberă, acolo unde putea să se exprime ceva mai clar, nu excludeau o rezolvare dramatică a Kremlinului. Și-a asumat-o, s-a urcat în avion după tratamentul din Germania, întorcându-se în Rusia și a fost arestat la aterizare. Din acest punct de vedere, nu avea niciun dubiu că, la un moment dat, într-o formă sau alta, conform unei decizii luate de la anumite niveluri, ar putea chiar să plătească un preț suprem în ceea ce privește tot ceea ce făcea, ce spunea și modul în care activa o rețea de organizații neguvernamentale, mai ales în Rusia.

Pentru că de aici a deranjat, în mod special, nu pentru că a fost o voce singulară și avea un sprijin foarte elaborat la un moment dat al Occidentului, nu numai din punct de vedere instituțional.

Este foarte important acest moment. Președintele Putin se îndreaptă spre alegeri la jumătatea lui martie, fără a avea niciun fel de probleme și, până la urmă, toată lumea occidentală se așteaptă ca președintele Putin să conducă în continuare Federația Rusă.

De ce s-a întâmplat acest moment astăzi? Reverberațiile vor fi foarte complicate, pentru că, dincolo de ce se afirmă public, inclusiv Federația Rusă caută o ieșire din criza ucraineană, sub ștampila 'am reportat o victorie'.

În cinismul relațiilor internaționale, o victorie poate să însemne foarte multe și să prelungească o situație de fapt, care nu poate fi rezolvată. Dar situația de răspuns, emoțională, extrem de puternică, în legătură cu Navalnîi, va genera o problemă în plus Rusiei, care, dincolo de afirmațiile contondente și politica asertivă în ceea ce privește Ucraina și resetarea la nivel global, privește totuși și spre varianta ca, după alegeri, președintele Putin să nu fie asociat total cu războiul și cu criza din Ucraina, ci și cu alt tip de proiect.

Practic, prin dispariția lui Navalnîi, ca și în ceea ce îl privește pe Boris Nemțov, se va genera un blocaj aproape fără limite, în legătură cu orice fel de dialog instituțional cu Federația Rusă din partea Occidentului, a lumii libere."

Cum se va reflecta în Occident moartea lui Navalnîi

C. Diaconescu: "Semnificația este complexă. Nu cred că în Federația Rusă se va genera o reacție emoțională de sprijin în ceea ce a însemnat Navalnîi. Pe de altă parte, faptul că a fost eliminat, deși fizic el nu mai era în lumea comunicațională, nu se mai afla în atenția opiniei publice, arată un anume tip de semnal.

Preocupările în legătură cu ceea ce ar fi însemnat, indirect, Navalnîi, erau mult mai reduse decât atunci când, liber, transmitea o serie de mesaje, inclusiv legate de elemente de corupție, până la Kremlin. Dar în acest moment, așteptările cu o reacție de sprijin măcar emoțional în Rusia sunt neîntemeiate. Însă din perspectiva occidentală, delimitarea generată de această situație va fi una extrem de complicată, depășind chiar inerția imaginii lui Navalnîi."

De-a lungul timpului, Navalnîi a criticat regimul lui Vladimir Putin. Cea mai puternică poziție pe care a avut-o a fost în timpul alegerilor pentru primăria Moscovei, din 2012.

C. Diaconescu: "A fost un singur moment, atunci când Putin a intrat într-o zonă extrem de complicată, în 2012-2013. Atunci, la alegerile pentru primăria Moscovei, Navalnîi a obținut un 27 la sută din voturile electoratului, având pe fond o susținere emoțională destul de serioasă. Atunci a reprezentat, din punct de vedere al argumentului politico-democratic, o temă extrem de complicată pentru Kremlin.

Ulterior, a rămas o voce, nu singulară, cu o susținere extrem de serioasă, într-adevăr neafișată public, dar avea milioane de susținători pe rețelele de socializare chiar în Rusia. Sigur că el era un naționalist și, din acest punct de vedere, era asimilat, în Federația Rusă, și din această perspectivă, societatea rusă având și această dimensiune, ca o componentă a imaginii.

Dar dincolo de aceste aspecte, verticalitatea, curajul, determinarea de a nu accepta zecile de oferte primite din occident pentru a rămâne la un moment dat în altă lume decât în Rusia, măcar pentru a-și păstra nu numai viața, ci și o voce cât mai serioasă, au fost respinse toate de Navalnîi, spunând: 'dacă vreau să termin un proiect, trebuie să mă întorc acasă'.

Au încercat să-l convingă, inclusiv familia, cancelarul Merkel, i s-a explicat că a fost victima unui act terorist și nu există niciun dubiu din acest punct de vedere, când s-a încercat otrăvirea sa într-un hotel, la un mic dejun. Dar a refuzat aceste aspecte."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE