Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse, a murit în închisoare. Anunțul, făcut de penitenciarul unde era încarcerat

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit. Anunțul a fost făcut vineri de serviciul penitenciar din regiunea Yamalo-Nenets, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa, potrivit Reuters.

Instituția a precizat că a fost chemat personalul medical, dar că echipajul nu a putut să-l resusciteze pe Navalnîi. Acesta a precizat că motivul decesului este în curs de stabilire.

"Pe 16 februarie a anului, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul Navalnîi A.A. după o plimbare s-a simțit rău, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Imediat au sosit lucrătorii medicali ai instituției, a fost chemată o brigadă de ambulanță.

Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, care nu au dat rezultate pozitive. Medicii de pe ambulanță au declarat decesul condamnatului. Cauzele decesului sunt în curs de stabilire", se arată în comunicat.

16/02/2024 , 16:21

Mama lui Alexei Navalnîi și-a văzut fiul cu câteva zile înainte să afle de moartea sa

Mama opozantului rus Alexei Navalnîi a declarat că fiul ei ”trăia, era sănătos și bucuros” în momentul în care l-a vizitat luni în penitenciar, potrivit publicației ruse Novaya Gazeta, citată de agenția Reuters.

Lyudmila Navalnîia a publicat un mesaj pe pagina de Facebook, după ce a aflat că fiul ei, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare.

”Nu vreau niciun fel de mesaje de condoleanțe. L-am văzut în închisoare pe 12 (februarie), la o întâlnire. Era viu, sănătos și bucuros”, a declarat mama lui Alexei Navalnîi, potrivit sursei citate.

16/02/2024 , 16:05

Jens Stoltenberg cere anchetă după moartea lui Alexei Navalnîi

Anunțul despre moartea lui Alexei Navalnîi obligă Rusia să dea multe răspunsuri, spune secretarul general al NATO. Jens Stoltenberg amintește că opozantul rus a fost o voce puternică pentru democrație și libertate, ceea ce a deranjat multă lumne la Moscova. NATO a cerut mereu eliberarea lui Alexei Navalnîi, amintește Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg: ”Sunt profund întristat și îngrijorat de informațiile venite din Rusia că Alexei Navalnîi a murit. Toate faptele trebuie stabilite și lămurite și Rusia trebuie să răspundă la întrebări serioase. Alexei Navalnîi a fost o voce puternică pentru libertate, pentru democrație, timp de mulți ani, iar NATO și aliații săi au cerut de mult timp eliberarea sa imediată. Gândurile mele se îndreaptă astăzi spre familia sa și rămânem deciși să îi sprijinim pe cei care cred în democrație și libertate, așa cum a făcut Alexei Navalnîi mult timp.”

16/02/2024 , 15:58

Prima reacție a Rusiei după moartea lui Navalnîi

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat că ceea ce ea a numit acuzațiile Occidentului cu privire la moartea liderului opoziției încarcerat Alexei Navalnîi sunt "auto-revelatoare".

Într-o declarație postată pe aplicația de mesagerie Telegram, Zakharova a spus că rezultatele medico-legale privind moartea lui Navalny nu sunt încă disponibile, dar că Occidentul a ajuns deja la propriile concluzii, relatează Reuters.

Zakharova nu a precizat la ce acuzații se referă.

16/02/2024 , 15:54

Reacții internaționale după moartea lui Navalnîi

Lideri politici reacționează pe rețelele sociale la anunțul morții opozantului rus.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, pe platforma X: ”Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna peste generații. Sunt îngrozită de moartea laureatului Premiului Saharov, Alexei Navalnîi. Rusia i-a luat libertatea și viața, dar nu și demnitatea. Lupta sa pentru democrație continuă. Gândurile noastre sunt alături de soția și copiii săi.”

Charles Michel, președintele Consiliului European, pe X: ”Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru #libertate nu se termină niciodată.”

Stéphane Séjourné, ministrul de Externe al Franței, a declarat pe platforma X: ”Alexei Navalnîi a plătit cu viața pentru rezistența sa la un sistem de opresiune. Moartea sa într-o colonie penală ne amintește de realitatea regimului lui Vladimir Putin. Franța transmite condoleanțe familiei și prietenilor săi, precum și poporului rus.”

Rishi Sunak, premierul britanic, pe platforma X: ”Este o veste teribilă. Fiind cel mai aprig susținător al democrației rusești, Alexei Navalnîi a dat dovadă de un curaj incredibil de-a lungul vieții sale. Gândurile mele sunt alături de soția sa și de poporul rus, pentru care aceasta este o tragedie uriașă.”

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a declarat pe X (fostul Twitter) că echipa politicianului nu are deocamdată nicio confirmare a morții sale și că avocatul lui se deplasează în orașul în care a fost reținut.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a fost informat de moartea lui Navalnîi și că serviciul penitenciar investighează decesul în conformitate cu procedurile standard, relatează Associated Press.

Alexei Navalnîi era încarcerat la 65 de kilometri la nord de Cercul Arctic

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, unul dintre cei mai vizibili și mai insistenți critici ai lui Putin, era deținut într-o închisoare aflată la aproximativ 65 de kilometri la nord de Cercul Arctic, unde fusese condamnat la 19 ani de închisoare în cadrul unui "regim special". Într-o înregistrare video din închisoare din ianuarie, el apăruse slab și cu capul ras.

La începutul lunii decembrie, Navalnîi a dispărut dintr-o închisoare din regiunea Vladimir, unde își ispășea o pedeapsă de 30 de ani de închisoare pentru acuzații de extremism și fraudă, pe care le-a numit răzbunare politică pentru că a condus opoziția anti-Kremlin din anii 2010. El nu se aștepta să fie eliberat în timpul vieții lui Putin, potrivit The Guardian.

Cine a fost Alexei Navalnîi

Fost politician naționalist, Navalnîi a ajutat la declanșarea protestelor din 2011-2012 în Rusia, făcând campanie împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale, investigând cercul de apropiați ai lui Putin și împărtășind descoperirile în videoclipuri ingenioase care au adunat sute de milioane de vizualizări.

Punctul culminant al carierei sale politice a fost atins în 2013, când a obținut 27% din voturi într-o competiție pentru primăria Moscovei pe care puțini au crezut că a fost liberă sau corectă. A rămas ani de zile un ghimpe în coasta Kremlinului, identificând un palat construit la Marea Neagră pentru uzul personal al lui Putin, vile și iahturi folosite de fostul președinte Dmitri Medvedev și o lucrătoare sexuală care a făcut legătura între un înalt oficial de politică externă și un oligarh bine cunoscut.

În 2020, Navalnîi a intrat în comă după o presupusă otrăvire cu novichok de către serviciul de securitate FSB al Rusiei și a fost evacuat în Germania pentru tratament. El și-a revenit și s-a întors în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost arestat pentru încălcarea eliberării condiționate și a fost condamnat la prima din mai multe pedepse cu închisoarea, care vor totaliza peste 30 de ani în spatele gratiilor.

Putin a lansat recent o campanie prezidențială pentru cel de-al cincilea mandat al său. El este deja cel mai longeviv lider rus de la Iosif Stalin încoace și l-ar putea depăși dacă va candida din nou în 2030, o posibilitate, deoarece a făcut să fie rescrise regulile constituționale privind limitarea mandatelor în 2020.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE