Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză: Singura voce care putea să se opună pe deplin lui Vladimir Putin era Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi, Liderul opoziției ruse, a murit în închisoare. ”Navalnîi rămăsese singurul opozant al lui Putin din Rusia”, spune Anatol Câșlaru, jurnalist Euronews.

Anatol Câșlaru, jurnalist Euronews: Erau dese practicile rușilor de a-l trimite pe Navalnîi pentru orice abatere, cum zic ei, mai multe săptămâni pentru a fi în carceră. Nu mă surprinde ceea ce s-a întâmplat acum în Rusia pentru că, ținând cont de istoria de după destrămarea Uniunii Sovietice în ceea ce privește opoziția politică din Rusia, au dispărut mai mulți politicieni de opoziție. Vorbim de Politkovskaia, vorbim de Boris Nemțov. Cumva toată opinia publică se aștepta ca tot acest proces să nu se încheie bine.

”Nimeni nu a crezut că acest lucru se va întâmpla chiar în campanie electorală”

Nimeni nu a crezut că acest lucru se va întâmpla chiar în campanie electorală. Practic, cu o lună înainte de alegerile prezidențiale generale de la Moscova.

Navalnîi rămăsese singurul opozant al lui Putin din Rusia. Ceilalți lideri de opoziție nu sunt atât de carismatici, nu sunt atât de influenți ca Navalnîi. Singura voce care putea să se opună pe deplin lui Putin era Alexei Navalnîi. Nu mă surprinde, dar nu credeam că se va produce în această perioadă.

Vedem că, în Rusia, acum, se construiește de fapt un stat care aduce tot mai mult a un stat totalitar. Am văzut, zilele acestea, Vladimir Putin a semnat, în sfârșit, legea pe care au adoptat-o deputații ruși care prevede un control total asupra societății, în ceea ce privește criticile asupra autorităților, armatei ruse.

”Nu cred că vom afla vreodată adevărul”

Kremlinul o să se arate surprins, va spune că structurile de anchetă vor face o anchetă minuțioasă. Vor spune că nu e admis să fie asasinat. Mai degrabă, va fi o concluzie medicală care va spune că era bolnav, că sănătatea lui s-a înrăutățit în ultima perioadă. Nu cred că vom afla vreodată adevărul. Este sigur că Putin va obține un mandat de șase ani și atunci acnehta în cazul lui Navalnîi va fi una mai mult de suprafață.

”Aceste colonii sunt, practic, metode de exterminare”

Sergiu Mișcoiu, analist de politică externă, a comentat la Euronews România moartea lui Alexei Navalnîi.

Sergiu Mișcoiu, analist de politică externă: Noi știm că aceste colonii sunt, practic, metode de exterminare. Era de la bun început clar că obiectivul Kremlinului este acela de a-și extermina adversarii politici. Și, în felul acesta, Kremlinul continuă o tradiție lungă pe care regimul țarist, Rusia sovietică au avut-o. Nu era de mirare pentru nimeni că s-a întâmplat acest lucru.

Este, desigur, o mare tragedie pentru întreaga planetă și pentru lumea occidentală, în general, care i-a acordat sprijin lui Navalnîi. Însă, de multe ori atunci când acesta a solicitat acte mai concrete din partea Occidentului, în ceea ce privește drepturile omului, nu a avut răspunsuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE