Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia găsește ”nereguli” în listele de semnături pentru candidatul împotriva războiului. Acuzațiile la adresa lui Boris Nadejdin

Comisia electorală din Rusia a anunțat că a descoperit ”persoane decedate” pe lista celor peste 100.000 de susținători care au semnat în favoarea lui Boris Nadejdin, singurul candidat la alegerile prezidențiale care militează împotriva războiului din Ucraina. Acesta ar putea fi un prim semn că Nadejdin ar putea fi descalificat din a participa la scrutinul organizat în așa fel încât să fie asigurată victoria lui Vladimir Putin, relatează The Guardian.

Nadejdin, considerat un opozant al lui Putin, a desfășurat o campanie pentru a se înscrie la alegerile prezidențiale organizate luna viitoare în Rusia. Mii de cetățeni ruși au dat cu orele în frig pentru pentru a completa listele cu semnături de susținere.

Deși nu a fost încă descalificat, membrii comisiei electorale au dat de înțeles în ședința de vineri că Nadejdin ar putea fi eliminat în perioada premergătoare votului. El a fost convocat luni la comisie pentru o revizuire a "erorilor" descoperite pe lista cu semnături în favoarea sa, notează sursa citată.

”Există erori (în semnăturile lui Nadejdin) care stârnesc surprindere. Când vedem zeci și zeci de persoane care nu mai sunt în viață lăsând semnături, apar întrebări cu privire la respectarea normelor etice, inclusiv de către cei care strâng semnături”, a declarat Nikolai Bulayev, adjunct al șefului agenției guvernamentale ruse, pentru agenția de știri de stat Tass.

”Într-o anumită măsură, candidatul este direct implicat”, a adăugat el.

Anterior, Boris Nadejdin a fost consilier al lui Serghei Kiriyenko, adjunctul şefului Administraţiei prezidenţiale ruse, iar legăturile sale cu Guvernul de la Moscova sunt controversate.

Tatiana Stanovaya, fondatoarea firmei de analiză politică R.Politik, a declarat că probabil că lui Nadejdin i s-a permis să încerce - și să eșueze - să strângă semnături pentru alegeri pentru a "arăta lipsa de speranță a agendei anti-război".

De atunci, ea susține că sprijinul lui Nadejdin din tabăra opozantului Alexei Navalnîi, întâlnirea sa cu soțiile furioase ale soldaților care luptă în Ucraina și tentativele sale de a se apropia de rușii care se opun războiului și care au fugit în străinătate au făcut candidatura sa jenantă din punct de vedere politic pentru Kremlin.

Centrul independent Levada a anunțat săptămâna aceasta că Nadejdin ar putea obține 4% din voturi, în timp ce victoria lui Putin ar însemna un al cincilea mandat pentru liderul de la Kremlin.

Nadejdin a declarat în manifestul său electoral că Putin a făcut o "greșeală fatală prin începerea operațiunii militare speciale", termenul preferat de Kremlin pentru invadarea Ucrainei. "Putin vede lumea din trecut și târăște Rusia în trecut", a spus el.

Un alt candidat deschis anti-război, Ekaterina Dunțova, a fost deja descalificat de comisia electorală, care a refuzat să îi accepte candidatura din cauza unor presupuse erori în documentele sale, inclusiv greșeli de ortografie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE