Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În ultimii 20 de ani, sistemul de pensii a funcționat cu deficit. Care sunt costurile actuale și soluția identificată de specialiști

Pe lângă contribuțiile pe care le strânge lunar de la cetățenii care lucrează acum în România, statul este nevoit să ia bani și din alte linii bugetare pentru a putea plăti pensiile. Deficitul anual este de aproximativ 15%, iar specialiștii Institutului European pentru Studii Economice spun că diferența dintre ce încasează statul și pensiile pe care le plătește se adâncește de la an la an.

Costurile sistemului de pensii din România

Sonia Teodoriu: "Fiecare român cotizează la pensie 25% din salariu, dintre care 3,75% se distribuie la fondul de pensii private. Astfel, 21,25% din salariu se duce la sistemul public de pensii.

Calculând pe baza unui salariu mediu brut de 7.766 de lei, putem să spunem că se duc la sistemul public de pensii circa 1.651 de lei pe lună din fiecare salariu. Presupunând că un angajat se pensionează la limita de vârstă de 65 de ani, are cotizaţia de 35 de ani, cerută de lege şi a avut salariul mediu pe economie din prezent, la sfârşitul vieţii profesionale, totalul cotizat ar ajunge la aproape 652.000 de lei, adică puţin peste 131.000 de euro.

În 2023, când 7,6 milioane de români au plătit contribuții la sistemul de pensii, statul a cheltuit 111 miliarde de lei pentru puțin peste 4,6 milioane de beneficiari, cu aproape 13 miliarde mai mult decât în 2022, când costul pensiilor a fost de 98 de miliarde. Vorbim deja de o problemă cronică: ultimul an în care contribuțiile la pensii au fost mai mari decât pensiile plătite a fost în urmă cu peste două decenii. Și mai îngrijorător e că tendințele demografiei românești vor agrava deficitul."

Sistemul de pensii nu funcționează de mult timp

În direct la Euronews România, profesorul de economie Cristian Năsulea a explicat cauzele acestui deficit și a oferit unele soluții.

Cristian Năsulea, profesor de economie: "Mergem foarte rapid într-o direcție în care acest deficit va fi din ce în ce mai mare, ceea ce înseamnă că statul va trebui să aloce sume din ce în ce mai mari din altă parte, în așa fel încât să acopere diferența.

În perioada aceasta, mai ales în acest an, când vedem că sunt în discuție tot felul de modificări ale modului în care funcționează sistemul de pensii, când s-a dat deja o lege prin care urmează să avem creșteri semnificative ale pensiilor, problema pentru buget va deveni din ce în ce mai mare.

Din păcate, pare că politicienii noștri se concentrează pe mici ajustări, în așa fel încât să rezolve problema pensiilor extraordinar de mici cu care trebuie să se descurce pensionarii români, în loc să se concentreze pe rezolvarea problemei de fond, adică modul în care este organizat sistemul care dă niște pensii foarte mici, condamnă pensionarii la sărăcie și, pe termen lung, duce țara mai aproape de marginea prăpastiei tocmai pentru că ne costă mai mulți bani decât avem pentru a putea plăti aceste pensii."

Cum poate fi rezolvată problema sistemului de pensii

Cristian Năsulea, profesor de economie:"Soluția este cunoscută și aveam inclusiv o lege care avea în vedere soluționarea, cel puțin parțială, a acestei probleme. Motivul pentru care avem acest sistem, unde o parte din bani sunt transferați către pilonul 2 de pensii, ținea tocmai de faptul că ni s-a spus, de acum mai bine de 20 de ani, că sistemul este nesustenabil și că trebuie să facem ceva în așa fel încât să găsim o soluție care să poată menține un nivel adecvat al pensiilor, ținând cont de golul demografic și de problemele pe care urmează să le avem.

Soluția de la vremea respectivă era transferul unui procent mai mare de la pilonul 1 către pilonul 2, către fondurile de pensii private, care funcționează mult mai eficient, care adună bani din care pot să producă niște randamente, în așa fel încât oamenii să aibă pensii decente și să nu mai pună o greutate suplimentară pe bugetul de stat.

Ce ar însemna transferul celor 25% în totalitate către fondurile de pensii private dacă noi am muta toate aceste contribuții de la pilonul 1 la pilonul 2? Pensiile, la nivelul actual, ar fi de 3,23 ori mai mari. Practic, pilonul 2 merge mult mai eficient decât pilonul 1, care, de fapt, nu are nicio eficiență, pentru că sunt doar bani care sunt luați de la angajații de astăzi ca să fie plătite pensiile de astăzi.

Deci nu se acumulează nimic, nu e un fond de pensii. Oamenii au impresia greșită că ar fi contribuit și că s-ar fi acumulat ceva. Nu s-a acumulat nimic, pensiile sunt stabilite doar din pix de către politicieni și trebuie să facem ceea ce ne-am asumat prin 2004, să începem să transferăm mai mult din aceste contribuții către pensiile de pilon 2, în așa fel încât să avem un sistem care merge măcar un pic mai eficient decât în prezent, fără să mai avem deficitul acesta al sistemului."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE